Här tillverkas tusenårig rökelse i köket i Malmö – ”Påminner mig om min mamma”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hemma i sitt kök i Malmö tillverkar Fethya Abubeker sin egen bukhoor. Foto: Bernard Mikulic

Här tillverkas tusenårig rökelse i köket i Malmö: ”Påminner mig om min mamma”

Uppdaterad
Publicerad

Fethya Abubeker gör mångtusenårig rökelse i sitt kök i Malmö. Hon har sina rötter i Jemen och har lärt sig göra bukhoor av kvinnorna i släkten.

Kvinnor i Mellanöstern och på Afrikas horn har gjort sin egen rökelse –Bukhoor – i tusentals år och den görs även i svenska kök.

Bukhoor är en traditionell rökelse som bränns på kol för att frigöra dofter i rummet, till exempel när man får besök i hemmet. Den innehåller träflis med doftande oljor och andra ingredienser.

I inslaget ovan följde Kulturprogrammet Sverige! med hem till Fethya Abubeker i Malmö när hon gör rökelse.

Se mer om bukhoortillverkningen i Sverige! 18 januari i SVT 1 kl 19:00, där ni även träffar dottern Amal Aziz som gjort en utställning om bukhoor på Kvinnohistoriskt museum i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.