Person sitter i vardagsrum med bokhylla och jordglob i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Wrede, 28, har en examen i statsvetenskap och sökt jobb kopplat till utbildningen i fyra år. Foto: Rut-Anna Nilsson/SVT

Hård konkurrens för samhällsvetare: ”Krossar ens självförtroende”

Publicerad

Samhällsvetare är en av flera utbildningar som har störst konkurrens på arbetsmarknaden enligt en ny rapport från Saco. Andreas Wrede, 28, har en kandidatexamen i statsvetenskap och jobbar idag på en restaurang.

I veckan öppnade ansökningarna till högskoleutbildningarna i Sverige. I Sacos nya rapport beräknas yrken inom vård och omsorg, teknik, IT och naturvetenskap ge goda arbetsmöjligheter. Arbetena med högst konkurrens är bland annat inom samhällsvetenskapen.

– Samhällsvetare är en bred grupp med bland annat statsvetare, sociologer och nationalekonomer. Det är populära utbildningar och det innebär att konkurrensen om jobben blir högre, säger Gilbert Fontana utredare på Saco.

Andreas Wrede har en kandidatexamen i statsvetenskap och har sökt jobb i linje med hans utbildning i cirka fyra år. Efter nekade anställningar inom både region och kommun arbetar han idag som timanställd på en restaurang i Malmö.

– Det känns mindre bra när man har sökt 50 jobb på tre månader och inte ens kommit till en intervju. Det krossar ens självförtroende lite, säger Andreas.

Söka jobb på andra orter

Andreas ångrar inte sitt studieval och rekommenderar att plugga även fast arbetsmarknaden ser tuff ut.

– Man får vara beredd på att det kommer ta lite längre tid att hitta det matchande jobbet. Det kan vara relevant att bredda sitt sökområde och söka jobb på andra orter, säger Gilbert Fontana.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.