Sverige har fler än hundra personer som för tillfället avtjänar livstidsstraff. I Danmark är det färre, enligt Per Ole Träskman. Enligt danska TV2 sitter just nu 25 personer livstidsdömda.
– I Danmark har man hela tiden betonat att livstidsstraffet ska vara förbehållet de allra allvarligaste mordfallen, så man har dragit sig för att döma till livstids fängelse, säger Per Ole Träskman.
I Sverige råder motsatt tendens, normalstraffet för mord har kommit att bli livstid, menar han.
Tiden för livstids fängelse kan inte bestämmas förrän efter tolv år. Snittiden är 16 års fängelse.
Förvaring
En annan skillnad är att Sverige har avskaffat det tidsobestämda straffet internering. I Danmark finns det kvar, men kallas ”förvaring”.
Enligt Stefan Reimer, chefsrådman vid Helsingborgs tingsrätt, var det mest tjuvar som internerades i Sverige.
Förvaring i Danmark tar sikte på personer som är farliga för andra människor och som riskerar att återfalla i brottslighet.
– Personer med psykopati, olika former av personlighetsstörningar med narcissistiska inslag är ofta personer som man bedömer som väldigt farliga, säger Stefan Reimer, chefsrådman vid Helsingborgs tingsrätt.
Förvirrade kan dömas
Ytterligare en skillnad är att Sverige kan döma personer med allvarliga psykiska störningar, tvärtemot västerländsk rättstradition.
– Alla psykiskt störda kan bli ansvariga för brott i Sverige, medan Danmark har ett rekvisit som innebär att om en person är väldigt förvirrad och inte alls förstår vad den gör, så blir man inte ansvarig, säger Stefan Reimer.
Straffet i Sverige blir rättspsykiatrisk vård, men det anses inte vara aktuellt för Peter Madsen om han döms. Psykopati räknas inte som en allvarlig psykisk störning.
En annan skillnad är att Danmark inte skiljer på mord och dråp, som vi gör i Sverige. I Danmark finns bara en brottsrubricering för uppsåtligt dödande, ”manddrap”.