Inne på intensivvårdsavdelningen i Lund. Foto: Johanna Olofsson

Covidvården inifrån: ”Varje pass räddar vi liv”

Uppdaterad
Publicerad

I sju av sjukhussängarna på covid-iva-avdelningen i Lund ligger nedsövda patienter, uppkopplade i slangar från topp till tå. Ljudet av respiratorernas konstgjorda andning är konstant.

Undersköterskan Mona Jönsson och några kollegor hjälps åt att lyfta en patient för att kunna byta lakan.  

– Varje pass räddar vi liv. Vi ser till så att anhöriga får hem sina nära och kära, säger Mona Jönsson, undersköterska på Skånes universitetssjukhus intensivvårdsavdelning i Lund.

”Väldigt många väldigt snabbt” 

– Skillnaden från i våras är att det kom in väldigt många väldigt snabbt. Och det är skillnad att ha hand om en eller tre svårt sjuka i respirator. Man måste helt plötsligt börja prioritera och vi är inte bra på det för vi vill göra ett perfekt jobb för alla våra patienter, säger Mona Jönsson. 

Lund är det enda sjukhuset i Skåne som har en ECMO-maskin, som kan hålla igång hjärtat och syresätta patienten utanför lungorna. Därför är det många svårt covid-sjuka patienter som hamnar på iva i Lund.  

Yngsta patienten 35 år 

Under hösten har de haft patienter så unga som 35 år, men när SVT Nyheter besöker avdelningen är alla de sju patienterna i respirator mellan 60 och 83 år.  

– Det finns utrustning till att vårda 15 patienter här, men jag har inte personal att göra det, säger överläkaren Wilhelm Wallquist. 

Undersköterskan Mona Jönsson och läkaren Wilhelm Wallquist inne på iva i Lund. Foto: Johanna Olofsson

Han rullar fram en vagn med ultraljudsutrustning, drar upp bäddskjortan på en patient och för det glidmedelförsedda mätningsredskapet över bröstet att försäkra sig om att hjärtat pumpar som det ska och det inte finns tecken till blodproppar.

– Intensivvård handlar om att stabilisera kroppen och se till så att alla organ fungerar till man kan läka ut den sjukdomen man har, i det här fallet en infektion, säger han. 

Dagbok till alla patienter 

På en stol invid en annan patient sitter undersköterskan Lena Nilsson och skriver i en dagbok. 

– Vi gör det här för att patienterna ska kunna ha sen och bättre bearbeta sin tid på intensivvårdsavdelningen, säger hon. 

All personal bär skyddsrock, andningsskydd och visir, en klädsel som efter bara några minuter känns klaustrofobisk för en ovan reporter och fotograf. Men personalen här tillbringar fyra till sex timmar i sträck varje arbetsdag i munderingen.  

”Det kommer att bli tufft” 

– Det är en tung belastning för personalen. Det blir mycket övertidsarbete och att orka med det under en lång period kommer att bli tufft, säger Willhelm Wallquist. 

Eftersom det är brist på utbildad iva-personal så brinner julledigheten inne och även undersköterskan Mona Jönsson är orolig över läget. 

– Det som skrämmer mig är hur vi ska orka. För vi vill orka, men våra hjärnor och kroppar blir trötta.

Fotografen Firaz Razak och reportern Johanna Olofsson inne på iva i Lund. Foto: Wilhelm Wallquist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.