Träning in i det sista
Det är det nedlagda sockerbruket i Hasslarp som kommit till heders igen. Eleverna i industriklättring, eller Rope Access som det heter internationellt, tränar in i det sista för snart är det examen och långt ifrån alla klarar de höga kraven. I skarpt läge ska de med genomgången utbildning kunna jobba på 100 meters höjd i vindstyrkor uppemot 12 meter per sekund.
– Det är svårt men jag hoppas att jag klara examen första gången, säger Martin Kristensen, en av kursdeltarna.
Scan-Rope i Hasslarp utbildar professionella industriklättrare enligt två internationellt gångbara certifikat. PRAT (Professional Rope Access Technician), som ger behörighet till alla typer av industriklättring och så den kortare utbildningen SPRAT (Society of professional Rope Access Technicians).
– Det har hänt att jag fått underkänna hälften av deltagarna. Kraven är höga eftersom vi måste kunna garantera att ingen skadar sig själv eller andra säger kursledaren Christian Almer
Utmanande arkitektur
Det är framförallt företag som skickar folk till utbildningen. En 10 veckors kurs kostar 18 000 kronor plus utrustning. Femdagarsvarianten knappt hälften. Vindkraftstillverkare i Danmark är en bransch som börjat efterfråga proffsklättrare på allvar och nästa våg väntas komma inom byggindustrin. Något som delvis är en följd av vild och spännande arkitektur som inte alltid tagit hänsyn till praktiska ting.
– Vi har exempel i Köpenhamn där byggherren till slut fick ge upp. En byggnad som heter ”Den svarta diamanten” har en fasad som lutar utåt. Ingen byggkran kunde ta sig under för att putsa fönstren. Då gick uppdraget till slut till ett Rope-Access team, säger Christian Almer på Scan-Rope.