Vid Strandvägen i Äspet i Åhus når havet ända upp till skogsbryne Foto: Johan Nilsson/TT

Havet äter upp de skånska stränderna

Uppdaterad
Publicerad

Havet stiger och sanden försvinner ut i havet. Stränder, privat bebyggelse och infrastruktur värd miljoner står på spel i en rad skånska kommuner.

– Vi har egentligen inget stöd alls. Min uppfattning är att det märks att problemet inte är så stort i Stockholm, säger miljöstrateg Helena Björn i Lomma kommun.

Erosion, stormar och höjda havsnivåer. Många kustnära kommuner i Skåne för en ojämn kamp mot havet – och klockan tickar. Havet stiger och det gör även Sveriges landyta, men inte i Skåne.

I Lomma har Lomma beach och Långa bryggan i Bjärred återigen fått påfyllning av sand inför sommarsäsongen. Men inför framtiden behövs större åtgärder vid kusten än så – även i Lomma kommun. En svår nöt att knäcka, säger Helena Björn.

– Den svåraste nöten är hur man ska man hantera att husen och infrastruktur ligger så nära. Den enda lösningen kanske är en betongkant, men vem vill ha det? Vi vet inte hur vi ska lösa det här.

Kamp för miljoner

I Vellinge planerar man en lång vall runt Falsterbonäset som ska bli cirka 20 kilometer lång, rapporterar P4 Malmöhus. Kampen mot vattnet kostar.

– Bara själva ansökan beräknar vi till cirka nio miljoner kronor. Sedan kommer själva bygget att kosta mycket. Vi kommer att söka de stöd som finns, men givetvis tycker vi att det borde vara mer av ett nationellt ansvar att skydda Sverige mot höga havsnivåer, säger Anna Möller, kommunens samhällsbyggnadschef, till radion.

I Ystad fortsätter man med den så kallade strandfodringen – att hämta tillbaka sand från havsbotten – som kommunen startade för några år sedan. Kostnaden? Runt tio miljoner var tredje år.

– Det är en så bra affär. Visst, det kostar men å andra sidan har vi inte kostnader för det eviga lappandet och lagandet, säger Ystads miljö- och klimatstrateg Mona Ohlsson Skoog.

– Om vi kan visa att detta är smart, ekonomiskt och ger långsiktigt hållbart skydd så vill vi gärna att staten ska få upp ögonen för det här. Det finns ju inte så mycket sandstränder i Sverige.

”Budgeten inte jättestor”

Mer forskning och mer resurser behövs, säger Per Danielsson, nationell samordnare mot stranderosion på Statens geotekniska institut. Samtidigt säger han att nio av landets myndigheter faktiskt arbetar med stranderosion just nu.

– Sen kan vi ta till oss att det inte syns tydligt vad vi gör. Det kommer vi nu tydliggöra, säger han till TT och fortsätter:

– Sen är det så att finns det mer resurser och pengar kan man göra mer. Budgeten är inte jättestor.

Vid Äspet, strax söder om Åhus hamn i Kristianstad kommun, ligger inte mycket sand kvar som förr. Nu når havet ända upp till skogsbrynet på sina ställen.

Erosionen är något som kommunen funderar mycket på. Man skulle vilja göra som Ystad, berättar den tekniska chefen Bengt Olsson för TT. Några politiska beslut finns inte ännu, men att bygga bort erosion med stenar tycker han inte är ” rimligt ekonomiskt eller praktiskt”.

– Vi har funderingar att hitta något ställe till havs att hämta sand på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.