I en tidigare version av artikeln uppgavs att lantbrukaren hade dött av svält och uttorkning. Det är inte korrekt. Hovrätten slog fast att en rad olika omständigheter sannolikt bidragit till mannens död, däribland kvävning och försvårad andning eftersom han var bakbunden.
Det var 2008 som den 70-årige lantbrukaren blev brutalt misshandlad, bakbunden och rånad i sitt hem i Kastberga utanför Eslöv. Han hittades död av grannar efter några dagar.
2010 åtalades två män för mordet. Den ene, som idag är 30 år, dömdes till tio års fängelse sedan polisen hittat bland annat fingeravtryck och skoavtryck som kunde binda honom till brottsplatsen. Den andre mannen, en 35-åring, friades eftersom det inte fanns sådan teknisk bevisning.
Nya uppgifter framkom
Men i början av det här året begärde riksåklagaren resning i fallet. I ansökan står det att nya fakta framkommit och att den friade mannen ska häktas på sannolika skäl misstänkt för mord och att mordmisstankarna mot honom skulle prövas av domstol igen.
Att en åklagare begär resning mot en person som redan är friad är mycket ovanligt. Det har bara skett ett tiotal gånger de senaste tio åren.
Ändrat sin berättelse
Under fredagen sa Högsta domstolen alltså ja till resning.
I pressmeddelandet från domstolen framkommer det att 30-åringen efter avtjänat straff ändrat sin berättelse. Nu erkänner han att han var med och pekar också ut den friade mannen.
Utöver de två så är ytterligare två män misstänkta för inblandning i mordet. De sitter numera häktade och även de pekar ut 35-åringen. Det finns också ytterligare vittnen och dessutom en telefonanalys som åklagaren åberopar.
Nu ska en ny rättegång mot den tidigare friade mannen inledas i hovrätten.
Här rapporterar SVT från mordplatsen 2008:
Resning till nackdel för en tilltalad
Ansökan om resning till nackdel för den tilltalade sker inte ofta i Sverige. Det har hänt ett fåtal gånger de senaste decennierna.
Om en dom har vunnit laga kraft måste någon omständighet eller något bevis som inte lagts fram tidigare presenteras för att en resning ska kunna beviljas. Det förutsätter något alldeles särskilt.
Dessutom måste man ha en giltig ursäkt för att de nya bevisen eller omständigheterna inte fördes fram under de tidigare domstolsförhandlingarna.
Endast en ytterst liten andel av alla ansökningar om resning som kommer in till Högsta domstolen beviljas.
Ett beslut om resning innebär att den gamla domen upphävs och att det normalt blir en ny rättegång.
Källa: Riksåklagaren och Högsta domstolen