Aina Gagliardo, verksamhetschef på Hela Malmö, står framför ett bord som är uppdukat med mackor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De barn som kommit för att ta en macka och oboy innan skolan, kanske inte får den mackan nu”. I klippet får du höra konsekvenserna av att inte kunna servera frukost längre. Foto: Viktoria Wester/SVT

”Hela Malmö” tvingas slopa frukosten: ”Barn får gå hungriga till skolan”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler vill komma till mötesplatsen ”Hela Malmö”, inte minst för deras frukostprogram. Men i takt med det ökande antalet besökare så har det även påverkat kostnaderna för ”Hela Malmö”. Trots ett ökat behov har de nu tvingats pausa frukosten.

”Hela Malmö” är en mötesplats som främst riktar sig mot barn och unga. De har bland annat fritidsverksamhet efter skolan, men fokuserar även på föräldrar och äldre i området.

För fem år sedan startade ”Hela Malmö” upp ett frukostprogram. De såg att många barn gick till skolan utan frukost. Men i takt med inflationen och skenande matpriser blev frukosten även en plats för både barnfamiljer och äldre.

Nu har behovet ökat så mycket att Hela Malmö inte har ekonomin för att bedriva någon frukostverksamhet längre.

Vad blir konsekvenserna när folk inte kan komma till frukosten?

– Barn får gå hungriga till skolan. Att äldre personer som hittat ett sammanhang nu befinner sig i ensamhet, säger Aina Gagliardo, verksamhetschef på ”Hela Malmö”.

Framtidsplaner

”Hela Malmö” vill nu hitta sponsorer som ekonomiskt kan hjälpa dem att långsiktigt bedriva en frukostverksamhet.

– Vi vill starta upp så snart som möjligt och det är vårt mål, säger Aina Gagliardo.

I klippet ovan får du träffa barn som saknar frukosten på Hela Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.