Hela släkten tävlar på traktor

Publicerad

Man får väl kalla dem ett mixat lag, tiomannateamet Jönsson från Kågeröd.

Möt två familjer som just nu tycks dominera den skånska traktorpullingen helt – åtminstone numerärt...

Luften är tjock av vårsol och diesel när säsongens allra första traktorpulling rullar i gång. Platsen är Simmelsberga i trakten av Kågeröd, skånskt kärnland i denna lite udda konst att dra en efterhand allt tyngre bromsvagn efter sin traktor.

Idag tävlas det i varianten gardenpulling vilket innebär att kampen står mellan de lite yngre förmågorna – en outsinlig räcka barn på ombyggda små trädgårdstraktorer.

– Det gick riktigt bra. Jag klarade full pull, och då har jag ändå inte kört på länge, summerar 7-åriga Inez Jönsson nöjt.

Traktorförarklanen

Så har hon också ett namn som förpliktar; Inez är yngst i den smått osannolika traktorförarklan som går under namnet Team Jönsson – två familjer, med inalles tio medlemmar, där alla kör traktorpulling.

Laguppställningen utgår från bröderna Mikael och Andreas Jönsson, som inte bara tävlar själva i den lite tyngre farmstock-klassen. De har dessutom värvat sina äkta hälfter, Sara och Linda, till teamet – samt parens vardera tre barn: Isac 12, Elin 10 och Albin 8 respektive Axel 11 Erik 9 och, som sagt, Inez 7.

– Det är väldigt bra att vi har varandra att tävla mot, på skolan finns bara två till som kör traktorpulling, berättar Elin. Och tillägger:

– Dessutom är det bra att vara ett team för då kan man ha alla priserna ihop.

Egen turnébuss

Nackdelen skulle möjligen vara den lite tunga logistiken i att frakta alla förare plus traktorer plus bromsvagn mellan sommarhalvårets alla tävlingar runtom i Sverige. Team Jönsson har löst knuten genom att skaffa en egen buss, som utöver att tjänstgöra som rullande familjecamping även kan användas som podium ute på arenorna. Normalt sköter mamma Linda mikrofonen, medan mamma Sara kör bromsvagnen.

– Säsongen drar igång nu på vårkanten och fortsätter långt fram i höst. Vi försöker självklart vinna alla tävlingar vi kan, men givetvis har vi också detta som ett sätt att umgås mellan familjerna och komma ut på äventyr ihop, säger Andreas Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.