– Innan var det krig och konflikter mellan... Jag vet inte... Några. Men nu är det jättebra, säger Sahra Jama som har bott på Herrgården i nio år.
Rosengård är ett av Sveriges 19 särskilt utsatta områden. Just Herrgården har i decennier präglats av stora socioekonomiska utmaningar såsom arbetslöshet, fattigdom, kriminalitet och sämre skolresultat. Men området har utvecklats positivt de senaste tio åren.
Förvärvsfrekvensen, alltså den andel av de boende i arbetsför ålder som har ett förvärvsarbete, har gått från 15 till nära 37 procent.
– Det är fortfarande den lägsta andelen i Malmö, men en rejäl ökning. När vi studerar segregation i städer som Malmö är det områden som vi kallar utsatta eller socialt problematiska som höjer sig mest, säger Martin Grander.
”Många jobbar här” – hör boende på Herrgården i klippet ovan.
Skillnad i metod över sundet
Martin Grander menar att förbättringen på Herrgården är resultatet av en kombination insatser.
– Dels ett ihärdigt samarbete mellan kommun, myndigheter och fastighetsbolag. Men även hårda tag mot kriminalitet.
I Herrgården har boende varit med om polisinsatser som operation Rimfrost, då hundratals bostäder genomsöktes, vapen beslagtogs och boende frihetsberövades. Här har också bostäder renoverats parallellt med att vissa fastighetsbolag har infört krav på bland annat jobb vid inflytt.
På andra sidan sundet har danskarna valt en annan metod för att motverka segragation. Just nu rivs delar av Danmarks utsatta områden för att byggas om på nytt och locka andra sociala grupper. Danskarna vill också begränsa andelen utomnordiska i utsatta områden.
– Vad jag vet finns det ingen forskning som visar att rivning av bostäder fungerar. Och det är problematiskt att att titta på etnicitet i detta. Det finns risk för att vi pekar ut vissa nationaliteter, säger Martin Grander.
”Jag går inte ut efter åtta”
Trots att levnadsvillkoren har förbättrats på Herrgården finns det fortfarande boende som känner sig otrygga.
– Jag går inte ut efter klockan åtta på kvällen. Jag ser människor som röker på, dricker. Jag vågar inte låta mina barn gå ut, säger Rwzan Zand.
Särskilt utsatt område
Ett geografiskt avgränsat område som kännetecknas av en allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen. Det kan även förekomma systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen, målsägare och anmälare i området. Situationen i området innebär att det är svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag, vilket kräver regelmässig anpassning av arbetssätt eller utrustning. Många gånger har det skett en normalisering vilket lett till att varken polisen eller de boende reflekterar över det avvikande läget i området.
Ett särskilt utsatt område inbegriper även i viss mån:
- parallella samhällsstrukturer
- extremism, såsom systematiska kränkningar av religionsfriheten eller starkt
- fundamentalistiskt inflytande som begränsar människors fri- och rättigheter
- personer som reser iväg för att delta i strid i konfliktområden
- en hög koncentration av kriminella
En ytterligare försvårande uppgift är om det ligger andra utsatta områden i nära anslutning till ett särskilt utsatt område. Då finns det risk för samverkan mellan kriminella personer eller nätverk inom områdena. Läget anses vara akut.
Källa: Polisen
Särskilt utsatta områden 2021
1. Bergsjön, Göteborg
2. Husby, Stockholm
3. Rinkeby/Tensta, Stockholm
4. Skäggetorp, Linköping
5. Södra Sofielund (Seved), Malmö
6. Alby, Botkyrka
7. Biskopsgården, Göteborg
8. Fittja, Botkyrka
9. Gottsunda, Uppsala
10. Hallunda/Norsborg, Botkyrka
11. Hammarkullen, Göteborg
12. Hjällbo, Göteborg
13. Hässleholmen/Hulta, Borås
14. Lövgärdet, Göteborg
15. Norrby, Borås
16. Nydala/Hermodsdal/Lindängen, Malmö
17. Rosengård, Malmö
18. Vivalla, Örebro
19. Ronna/Geneta/Lina, Södertälje
Källa: Polisen/TT