En person i labbrock håller fram en bricka med tunna kex i folie.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i videon hur det går till när de tunna oblaterna bakas. Nermina Salihovic har tagit fram receptet. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Högtryck i oblatbageriet inför påsk – många vill ha till nattvarden

Publicerad

Det är stor efterfrågan på oblat inför påskhelgen. Kyrkliga samfund i Sverige och även i andra länder har lagt sina beställningar hos det lilla oblatbageriet i Malmö.

– Vi var först i Sverige med veganska oblat, säger Nermina Salihovic, som arbetar på bageriet i Malmö.

2013 fick Skåne Stadsmission frågan om de ville börja baka oblat. Sagt och gjort. Nermina Salihovic fick i uppdrag att ta fram ett recept.

– Det skulle vara den perfekta oblaten som smälter i munnen, säger Christel Breum, försälningschef Skåne Stadsmission.

Oblatbageriet är ett av två i Sverige. Det andra finns i Enskede.

Pengarna går till välgörenhet

– Vinsten går till går till behövande i Skåne, människor som lever i utanförskap och fattigdom som behöver vår hjälp, säger Christel Breum.

Bageriet har nyligen flyttat in i Stadsmissionens nya outlet i utkanten av Malmö där de säljer second hand-kläder och andra begagnade saker.

Det har blivit åtskilliga oblat sedan starten 2013.

Se hur tillverkningen av oblat går till i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.