Flera svenska företag konkurrerar på marknaden.
Det skapas förstås en väldigt stor uppståndelse när i princip alla stora elektronikjättar som Apple, Samsung, LG, Sony och Google kör sina gigantiska pr-maskinerier på högvarv för att alla ska en klocka med koppling till mobiltelefonen.
Intresset var enormt när Tim Cook på Apple presenterade den första versionen i september 2014, men det senaste halvåret har det kommit klara indikationer på att intresset för ”smarta klockor” minskat avsevärt. Frågan många ställt sig är varför man ska ha något på handleden som delar funktioner med den ständigt närvarande telefonen.
Användarvändlighet
Den frågan var också central för de fyra upphovsmännen bakom det Malmöbaserade företaget Anima som nu lanserar det nya svenska klockmärket Kronaby. Samtliga har en bakgrund på Sony i Lund och det har haft stor betydelse, påpekar Sarandis Kalogeropulos, en av de fyra grundarna.
– Vi såg att det hände mycket med klockor, men det gick lite för snabbt, det var många steg som hoppades över och folk blev rädda. Vi vill satsa på att göra det digitala bättre utan att offra designen och användarvänligheten, säger han till TT.
Resultatet av den satsningen är en kollektion med 4 modeller i klassisk design som kan fås i 24 varianter. Klockorna har några digitala funktioner som fungerar med både Android och iOS, men de är inte fler än att det räcker med ett vanligt batteri som ska räcka i upp till 2 år och som kan bytas som på en vanlig klocka. Ett skäl till att Kronaby sticker ut är att klockorna är hybrider med både batteri och ett egenutvecklat urverk.
Svenska konkurrenter
Men Kronaby kommer att möta tuff konkurrens, inte bara från utlandet utan även från en dryg handfull svenska märken. Tid Watches, Knut Gadd, Triwa, Epoch och Daniel Wellington ligger i närheten av Kronabys priser och i de högre prisklasserna finns Sjöö Sandström och Halda.
– Trenden mot klassiska klockor har aldrig försvunnit, men den är stark i dag. Jag tror att det går hand i hand med den starka vintagetrenden inom mode och övrig design. Det är roligt med de svenska tillverkarna, men de flesta som satsar på klassisk design gör det ganska försiktigt och lägger kanske bara till någon liten detalj som eventuellt gör att klockorna sticker ut från mängden, säger den Schweizbaserade klockexperten Anders Modig som bland annat skriver för Café och Vanity Fair On Time.
Alla pratar klockor
Han anser att det är för tidigt att säga vad som kommer att hända med de smarta klockorna, men de har förändrat marknaden på mer än ett sätt.
– De har gjort att plötsligt bryr sig folk om klockor, alla pratar om klockor. Ska jag ha en smart klocka eller ska jag ha en klassisk? De diskussionerna fanns över huvud taget inte för fem år sedan.
Björn Ewenfeldt/TT