I klippet hör du Nuy Muliawati berätta om hur hon upptäckte att sedlarna var falska. Foto: SVT/Mathea Jakobsson

Hon fick betalt 12 500 kronor – i falska sedlar

Publicerad

Nuy Muliawati har som hobby att köpa och sälja märkesväskor online. Vanligtvis tar hon betalt med Swish men den här gången dök köparen upp med kontanter. Kort därefter kunde polisen konstatera  att hon tagit emot 12 500 kronor i falska sedlar.

Nuy berättar att hon tyckte att det var konstigt att mannen ville köpa flera väskor på en gång men han förklarade att det skulle vara en present till hans flickväns födelsedag.

När han dök upp utanför Nuys bostad hade de inte avtalet en tid och det hade hunnit bli sent på kvällen. Nuy, som har en ettåring hemma, bad sin man att gå ner och möta köparen istället.

– Det var lite läskigt att gå ner så sent själv, säger hon.

Pengarna kändes konstiga

När hennes man kom upp till lägenheten igen hade han med sig 12 500 kronor i kontanter. När Nuy sålt väskor tidigare har köparen alltid betalt med Swish så hon tyckte att det här kändes väldigt konstigt.

Blev inte din man misstänksam när han ville betala med kontanter?

– Jo, men han blev rädd, för det var sent på kvällen och kanske kunde personen ha en kniv eller pistol på sig, säger Nuy.

Kort därefter insåg de att pengarna var falska.

Fallet lades ner

Nuy ringde polisen och de fick åka in och lämna över sedlarna. Snart lade man dock ner fallet eftersom det inte fanns något sätt att spåra köparen som använt både falskt namn och e-postadress.

– Jag har varken fått tillbaka mina väskor eller pengarna. Jag är besviken för man lade ner fallet väldigt fort, säger Nuy.

Efteråt fick hon rådet från polisen att hålla utkik på olika plattformar efter väskorna – ifall bedragaren skulle försöka sig på att sälja dem vidare. Men Nuy såg inte skymten av sina väskor. Hon försökte även skriva till mannen igen men han har troligen blockerat hennes meddelanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.