Blev spionanklagade Jane Horney likviderad – eller överlevde hon mot alla odds? Efterlevande fortsätter att söka svar på vad som hände den mytomspunna svenskan som rörde sig fritt mellan olika länder och i farliga kretsar under andra världskriget.
– Varje gång jag åker över Öresund så vänder det sig i magen på mig. Hur avslutades hennes liv?
Eva Seilitz Horney blickar ut över kanalen i Malmö – staden där hennes faster sågs sista gången för sjuttio år sedan. Frågorna är många trots att de aldrig träffats. Familjen Horneys sökande efter Jane, som officiellt försvann i januari 1945, har aldrig tagit slut.
Målades ut som förförerska
Enligt uppgift sköts Jane till döds av danska motståndsmän på en fiskebåt i Öresund. Orsaken? Hon pekades ut som tysk spion och ”stikker” – en angivare. Eva Seilitz skakar bestämt på huvudet.
– Nej, absolut inte. Men jag är övertygad om att Jane kände till alldeles för mycket obekväma saker om danska motståndsrörelsen – saker som definitivt inte tålde dagsljus.
Jane var både en ovanlig och berest kvinna. Som tonåring reste hon till Grönland, och under kriget levde hon ett tag i Berlin med sin man, Aftonbladets korrespondent.
Hon kom att röra sig obehindrat mellan Sverige, Danmark och Tyskland, och kunde konsten att umgås med alla – från motståndsmän till nazister. Vissa har anklagat henne för att vara politiskt naiv. Andra har vittnat om en mycket utåtriktad person som ägde närmast magnetisk utstrålning. Någon femme fatale var hon dock inte, säger regissören och författaren Stellan Olsson.
– Jag menar att vissa danskar medvetet målade ut henne som en spion och förförerska, men egentligen var hon en pojkflicka.
Spion eller hjälpsam kurir?
Stellan Olsson har ägnat flera år åt Janes öde. Arbetet resulterade i en bok samt en mycket uppmärksammad tv-serie som orsakade rabalder i Danmark under 1980-talet. Under arbetets gång – och inför sändning – gjordes flera försök att stoppa den.
– Det kom både mordhot och bombhot – både när det var känt att vi skulle göra serien och sedan när den sändes.
Tysk, rysk – eller kanske brittisk spion? Många har undrat vad Jane sysslade med under sina resor under kriget.
– Det jag däremot kunde visa var att hon var kurir mellan den tyska telegrambyrån i Köpenhamn, Skandinavisk Telegrambureau, och Madame Kollontaj, Sovjets ambassadör i Stockholm, säger regissören och fortsätter:
– Det räckte för att leva farligt.
En ohelig allians
Jane hade goda intentioner men livsfarlig kunskap, säger Eva Seilitz som menar att Jane kände till illegala rutter över Öresund. I krigets slutfas sägs det ha fraktats både vapen och flyende nazistpampar över sundet – en ohelig allians mellan dansk motståndsrörelse och tysk ockupationsmakt. Jane blev en säkerhetsrisk för framtida danska makthavare.
– Man trappade upp jakten på henne.
Eva Seilitz far, Johan Horney, ägande under sin livstid många år åt att få fram sanningen om sin syster Jane. En rad vittnen säger sig ha sett Jane efter försvinnandet – både i Buenos Aires, Barcelona och Östersund. Nu fortsätter Eva Seilitz att söka efter svar, övertygad om att det finns människor kvar som vet vad som hände. För tjugo år sedan berättade en högt uppsatt svensk politiker nämligen en hemlighet.
– Han sade att han visste mer än vad som fick lov att yppas. Men jag fick veta att hon hade offrats och var oskyldig, säger hon och fortsätter:
– Som släkting fick jag också höra att jag skulle vara stolt över henne.
Fakta: Jane Horney
* Jane Horney – eller Ebba Charlotte Horney – föddes i Stockholm 1918.
* Den 17 januari 1945 tog hon tåget till Malmö. Där sågs Jane sist.
* Sägs ha avrättats av dansk motståndsrörelse på en fiskebåt i Öresund runt 20 januari 1945.
* Den officiella versionen går ut på att Jane röjdes ur vägen då hon ansågs arbeta för tyskar.
* Andra har hävdat att hon kände till illegala rutter över Öresund, vilka ska ha använts vid ett ljusskyggt samarbete mellan nazister och danskar. Tyskarna behövde flyktvägar och danskar ville ha vapen för att hindra kommunister från att ta makten efter kriget.
* Janes liv har omgärdas av många rykten – att hon var svensk infiltratör, brittisk eller till och med sovjetisk spion. (TT)