Lone Koldtoft får pris för sitt sätt att undervisa svenskar i det danska språket

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lone Koldtoft undervisar vid Niels Bohrs, Sören Kirkegaards och HC Andersens gravar på en kyrkogård i Köpenhamn. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Hon lär unga skåningar danska – på kyrkogården

Uppdaterad
Publicerad

Det danska uttalet och de många diftongerna är det svåraste för Lone Koldtofts svenska studenter. Hon håller så många lektioner som möjligt utanför klassrummet och gärna på sin favoritkyrkogård i Köpenhamn. Nu får hon pris för sitt arbete vid Lunds universitet.

– Jag tror mycket på att gå i historien och i litteraturen så berättelsen och texterna blir levande. Här ligger han faktiskt begravd. Han har faktiskt levt, säger Lone Koldtoft och pekar på HC Andersens grav på Assistens kyrkogård i centrala Köpenhamn.

I närheten ligger storheter som fysikern Niels Bohr och filosofen Sören Kirkegaard begravda. Lone Koldtoft lär ut det danska språket till svenskar vid Lund universitet och nu har hon fått Allhemsstiftelsens pris till Einar Hansens Minne. I motiveringen står det bland annat:

”Koldtoft tilldelades priset för att i många år arbetat kreativt med att undervisa svensktalande i danska och dansk kultur. Hon har på ett hängivet sätt bidragit till att utveckla en tvåspråkig region och inspirerat till samtal och samarbete över sundet, där det kanske allra viktigaste är att förstå varandras kultur och språk.”

– Så snart vi har lite kontakt så är det inte så svårt. Det öppnar för litteratur, film, mat, konst på båda sidor. Det öppnar för en kulturhistoria som är så spännande och detta finns på båda sidorna, säger Lone Koldtoft.

Kan vi inte bara prata engelska med varandra?

– Vill du ha inflytande, ha roligt och vill du vara med så ska du i alla fall förstå danska och det gäller även på andra hållet.

Prissumman är på 250 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.