Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Delphine Raimbault (Fokus Bjärred) ser flera problem med en gymnasieskola i centrala Lomma. Hör henne berätta i klippet. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Lokalpolitikern Delphine startar namninsamling för att stoppa Lommas gymnasieskola

Publicerad

Mitt i centrala Lomma planerar kommunen en ny gymnasieskola och ett nytt kommunhus. Projektet har dock möts av motstånd. Delphine Raimbault, ledamot för partiet Fokus Bjärred, har nu startat en namninsamling för att stoppa projektet.

Hör Delphine Raimbault (FB) berätta varför hon vill stoppa projektet och kommunstyrlsens ordförande Robert Wenglén (M) bemöta kritiken i klippet ovan.

Planerna på bygget har kommit en bra bit på vägen. Men Delphine Raimbault, som representerar partiet Fokus Bjärred i kommunfullmäktige, har inte gett upp hoppet. Nu samlar hon in namn för att få till en folkomröstning.

En Illustration av hur gymnasieskolan och det nya kommunhuset kan komma att se ut. Foto: Illustration: Liljewall

Moderaterna som är största partiet i Lomma gick till val med att få igenom byggplanerna medan Fokus Bjärred har tvärtom ställt sig negativa till en etablering.

En ny detaljplan tas nu fram i samråd med bland annat invånare, därefter väntas den klubbas av kommunfullmäktige i höst.

Planen är att nuvarande kommunhuset ska börja rivas i början av 2024. På platsen ska de nya byggnaderna stå klara 2027. Kostnaden beräknas landa på 578 miljoner kronor.

Det krävs för att få till en folkomröstning

Folkomröstningar i kommuner och regioner är alltid rådgivande. Det är kommunen eller regionen som beslutar om en folkomröstning ska hållas i kommunen eller länet. Det finns en särskild lag som reglerar kommunala folkomröstningar.

En rådgivande folkomröstning ska hållas i en fråga om minst tio procent av de röstberättigade begär det om inte två tredjedelar av närvarande ledamöter i fullmäktige motsätter sig det.

Källa: SKR, Sveriges Kommuner och Regioner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.