Linda Engman har lång erfarenhet av att tatuera och har även gjort bröstvårtor på kvinnor tidigare på sin egen studio. Hon har övat att göra verklighetstrogna bröstvårtor på sig själv och har en på sitt knä.
– Det finns inte direkt någon skola för sådana här typer av tatueringar, utan det har handlat om nyfikenhet och intresse, säger Linda Engman.
Innan Linda anställdes som tatuerare i Region Skåne var det sjuksköterskor som gjorde tatueringarna. Cancerdrabbade som tatuerade sig på Lindas studio tipsade regionen, som sedan anställde henne.
Kön till att göra tatueringar byggdes upp under pandemin och vissa har fått vänta uppåt tre år. Linda Engman säger att de nu betar av kön och hon tatuerar uppåt sex kvinnor om dagen, två dagar i veckan.
Känner inte igen sin kropp
De flesta kvinnor Linda Engman tatuerar vill att deras bröstvårtor ska se ut som de gjorde innan. Men det finns all möjlighet att vara kreativ.
– Det var en kvinna som ville ha ett litet hjärta i vårtgården, då sa jag ”självklart”.
Många av de kvinnor Linda möter som haft bröstcancer, och sedan rekonstruerat nya bröst, upplever att de blir påminda om vad de varit med om när de ser sin kropp i spegeln. Många upplever att kroppen känns ”tom” utan bröstvårtor.
Att återskapa bröstvårtan kan leda till att de känner sig mer ”hela”, menar Linda Engman.
I klippet får du följ med in tatueringssalen och höra Linda Engman berätta mer om verksamheten.