På Mossagården utanför Veberöd har det odlats ekologiskt sedan början av 1980-talet. Den nuvarande vd:n Ebba-Maria Olson är andra generationens ekologiska jordbrukare på gården. Hon är själv övertygad om odlingsformens fördelar och nödvändighet.
– Vi behöver en frisk levande jord, friskt vatten och inte minst en biologisk mångfald så att vi får en sund planet, säger hon.
Skördens storlek spelar roll
Just den biologiska mångfalden är den enda miljöfaktorn som påverkas positivt av det ekologiska jordbruket, enligt en ny rapport från forskare vid Ekonomihögskolan i Lund.
De har jämfört miljöeffekter från ekologiska- och konventionella jordbruk och kommit fram till att ekologiska jordbruk i många fall kan vara skadligare för miljön, om man utgår från mängden skörd de producerar istället för att bara titta på påverkan från varje enskild hektar jord.
”Livet som räknas”
Ebba-Maria Olson hänvisar dock till andra studier.
– När jag läser flertalet rapporter är ekologiskt lösningen på klimatet. Och jag har också sett statistik där man får ut en likvärdig skörd mellan ekologiskt och konventionellt beroende på hur skicklig du är som lantbrukare, säger hon.
Men om det skulle vara så att traditionellt jordbruk har mindre klimatpåverkan än ekologiskt jordbruk. Skulle du kunna tänka dig att tänka om?
– Nej, verkligen inte. Jag tycker jättemycket om jorden, jordlivet och daggmaskarna som finns där. Jag vill stödja det. De är livet som räknas.