Bilden är en delad bild. Den vänstra delen visar Alice Netterheim som går av tåget på Lund centralstation. Den högra delen Alice Netterheim som står framför busshållplatsen vid Lund C.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att gå i gymnasiet i min kommun var aldrig ett alternativ” – hör varför Alice Netterheim valde den långa pendlingen. Foto: Florian Falk/SVT

Hon valde en och en halv timmes pendling – för gymnasiet i Lund

Publicerad

Lördagen den 15 februari är det dags för Skånes blivande gymnasieelever att välja skola. Alice Netterheim, 17, sökte sig till Lund, trots att det innebär flera timmars pendling varje dag.

Och hon är inte ensam – bara till Lund reser tusentals elever över kommungränsen varje dag för att gå i gymnasiet.

Det var den humanistiska linjen som lockade Alice Netterheim när hon för två år sedan valde att börja gymnasiet i Lund.

Från hennes hem i Svedala innebär det en pendlingstid på ungefär en och en halv timme dörr till dörr – enkel väg. Hade hon valt att gå på gymnasieskolan i sin hemkommun hade restiden blivit betydligt kortare.

Men det var aldrig något alternativ. Humanistlinjen finns bara på tre skånska orter: Lund, Malmö och Helsingborg. Dessutom såg Alice Netterheim fram emot ett miljöombyte.

– Jag ville bredda mina vingar, säger hon.

I klippet berättar Alice Netterheim varför hon tycker att gymnasiet i Lund är värt den långa pendlingen.

Inte ensam

Ungefär hälften av eleverna i Alice Netterheims klass från andra kommuner, säger hon.

2024 antogs över 2000 elever från andra kommuner till gymnasieskolorna i Lund, enligt utbildningsförvaltningens egna siffror. 77 av dem kom från Svedala.

”De större och bättre skolorna kanske finns i de större städerna” – hör varför Alice Netterheim tror att så många väljer att resa till gymnasiet i andra kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.