Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Melissa Nyström har kartlagt drygt 150 ödehus i Sjöbo, Tomelilla och Ystad. I klippet förklarar hon hur det kan bidra till en levande landsbygd. Foto: Hans Larsson/SVT

Hon vill se fler ödehus till salu i Skåne – kartlagt 150 stycken

Publicerad

Runt om på den skånska landsbygden finns hundratals ödehus. Melissa Nyström har de senaste månaderna kartlagt cirka 150 stycken i tre skånska kommuner och försöker nu underlätta försäljningar.

Projektet är finansierat genom pengar från EU och fokuserar på Tomelilla, Sjöbo och Ystad. Målet är att genom försäljningar av ödehusen bidra till en mer levande landsbygd.

Projektledaren Melissa Nyström har jobbat för att identifiera ödehusen, hitta ägaren och se om de är intresserade av att sälja för att slutligen hitta någon som är nyfiken på att köpa.

Ödehus till salu i Skåne

Att ödehus läggs ut till försäljning händer då och då, men många står bara och förfaller. En del i projektet handlar också om att öka medvetenheten kring vad det faktiskt innebär att köpa ett ödehus.

– Det är mycket jobb och kommer ta tid. Även om huset är väldigt billigt så kommer det att kosta pengar, säger Melissa Nyström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.