Honungs läkande egenskaper

Uppdaterad
Publicerad

Om du vill hålla dig frisk i framtiden kan det vara en bra idé att äta honung. Men den ska vara färsk, annars fungerar det inte. Det visar forskning i Lund.

Forskarparet Alejandra Vàsquez och Tobias Olofsson har tittat på honungens läkande egenskaper i sju år och upptäckt att de finns naturligt i binas honungsmage. Där finns en stor mängd nyttiga mjölksyrabakterier.

– De dödar andra sjukdomsbakterier och de bakterier som är farliga för oss människor, säger Alejandra Vàsquez.

– Vi har nytta av detta för att bota sjukdomar, allt från problem med öron, näsa och hals till vaginala infektioner, säger Tobias Olofsson.

Vildhonung

Men det är inte honungen som du köper i butiken som är den nyttigaste. Mjölksyrabakterierna finns nämligen bara i vild, färsk honung.

– Det är stor skillnad på att ha färsk honung med 100 miljoner levande bakterier per gram eller 0 per gram som vi har i butiken, säger Tobias Olofsson.

Upptäckten av bakterierna kan leda till att alternativ till dagens antibiotika tas fram. Men mjölksyrabakterierna har redan börjat tillsättas i sportdrycker som triatleter och längdskidåkare nu använder.

Patentstrid

– För att få naturlig energi istället för de blå, gröna dryckerna och samtidigt hålla sig frisk, säger Tobias Olofsson.

Men vägen hit har varit kantad av en del motstånd. Forskarparet har varit i patentstrid med amerikanska jordbruksverket, men har nu fått patent på användningen av mjölksyrabakterier.

För att honungsforskningen ska lyfta ännu mer går nu även Lunds Universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet in som delägare.

– Det ger ju oss en fantastisk möjlighet till att utveckla våra forskningsresultat ut i näringslivet så att det ska gynna vårt samhälle, säger Alejandra Vàsquez.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.