I undersökningen har det håvats bin på 10 olika platser runt om i Skåne som hållits helt fri från bikupor. Lika många platser har kontrollerats där det har funnits kupor.
Studien kom fram till att honungsbin hotar olika arter av vilda bin, som till exempel humlor, i jakten på pollen och nektar.
– Jag förväntade mig inte att det skulle vara så tydligt, men framför allt i slättlandskapet försvann humlorna nästan helt när vi satte in honungsbin, säger Lina Herbertsson som har gjort studien.
Hon menar att många arter kan använda sig av raps för där är det jättemycket blommor, men det är bara nu i maj. I början av juni har rapsen blommat över och därefter blir det ganska tomt på mat i slättlandskapet.
En lösning kan vara att skapa utrymme för fler blommor i jordbrukslandskapet, så att de traditionella ängs- och betesmarkerna kan förse insekterna med mat från tidig vår till höst.
Hon får medhåll av Sandra Lindström, som också varit med och gjort studien, som berättar att det går att välja till exempel grödor som åkerböna för att få fler blommor på åkrarna under längre tid. Men de är överens om att allt ansvar inte kan läggas på lantbrukarna, som ju har olika förutsättningar. Sandra har tillsammans med sin man ett lantbruk i Spjutstorp utanför Tomellilla där de försöker tänka på blommor.
– Vi har naturbetesmarker som vi är väldigt rädda om, vi försöker att inte slå vägkanterna för tidigt och så försöker vi odla lite blomremsor på åkrarna, säger Sandra Lindström.
Men bara att få tid till att så blomremsor är svårt, menar hon, eftersom det är så mycket att tänka på som lantbrukare och hon har förståelse för att det här kanske är något som hamnar längre ner på prioriteringslistan.
Men det är inget alternativ att ta bort alla honungsbin som har en stark tradition i Sverige.
– Vi kanske hellre ska fundera och inte ha biodlingar i områden där vi vet att det finns extra känsliga eller extra sällsynta biarter säger Lina Herbertsson.