Den här minken fotograferades på Löderups strandbad på Österlen i juli i år. Arten gör stor skada på ekosystemet i Skåne. I Simrishamns kommun testar man nu minkfällor för att få ner beståndet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den här minken fotograferades på Löderups strandbad på Österlen i juli i år. Arten gör stor skada på ekosystemet i Skåne. I Simrishamns kommun testar man nu minkfällor för att få ner beståndet. Foto: Privat/ Bernard Mikulic

Glupska minkar bekämpas med hormonfällor i Simrishamn

Uppdaterad
Publicerad

Simrishamns kommun har fått rapporter om mink från Skillinge i söder till Kivik i norr. Nu gör minkstammen så stor skada på ekosystemet att kommunen testar ett nytt sätt att få ner minkbeståndet.

Simrishamnsborna vittnar om minkar på badstränder, längs vattendrag, i hamnar och längs hela kuststräckan.

– Minken är ett invasivt djur och det finns inga naturliga fiender. En mink kan decimera en koloni med fåglar. Det börjar med en liten stam som ökar tills vi har ett stort problem och det har vi i dagsläget, säger Linda Larsson, enhetschef på Simrishamns kommun.

Fällor med minkhormon

Minken är mycket glupsk och tar gärna fågelungar och ägg från markhäckande fåglar men också groddjur och vattensorkar. Den finns vattennära i hela Skåne och särskilt längst kusterna. Vanlig jakt har inte gett resultat så sedan ett år tillbaka har Simrishamns kommun lagt ut flyttbara minkfällor för att få ner antalet minkar.

– Vi har fått speciella fällor som bara tar mink och i år har vi fått cirka 15 minkar som har gått i dem. Det är ett minkhormon som gör att det bara är minken som går i dessa fällor. Vi kommer aldrig kunna utrota minken men vi måste kunna hålla den på en nivå som gör att den inte stör vårt ekosystem. Vi får bli det naturliga rovdjuret, säger Linda Larsson.

Minken

Mink är ett mårddjur som ursprungligen kommer från Nordamerika. Arten introducerades till Sverige på 1920-talet för pälsdjursuppfödning. På 1970-talet spreds minken genom upprepade utsläpp och rymningar. Minken är numera etablerad runt om i hela Skåne. Arten lever i vattennära områden och födan består av både vatten- och landlevande djur, vilket utgör ett hot mot den biologiska mångfalden och framförallt mot markhäckande fåglar och kräftor. Minken äter även tamfåglar och odlad fisk vilket medför ekonomiska konsekvenser i form av produktionsförlust. Mink får jagas året om med syftet att förebygga skador på vilt. Minkuppfödare har ett ansvar att ingen mink släpps ut i naturen.

Källa: Länsstyrelsen Skåne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.