• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Personalen hotas och kränks

Uppdaterad
Publicerad

Hot, kränkningar och repressalier från sin egen chef. Så ser det ut för personalen på Arbetsförmedlingarna i Arlöv och Staffanstorp. Personalen har under flera år slagit larm till facket och högre chefer, men ingenting har hänt.

Nu väljer flera arbetsförmedlare att berätta sin historia.

Arbetsförmedlingen är en av statens största myndigheter och sorterar under Arbetsmarknadsdepartementet. Det borde vara en trygg och bra arbetsplats för de anställda. Men i Arlöv och Staffanstorp är situationen en helt annan.

Sydnytt granskar Arbetsförmedlingen

– Om du uttrycker din vilja eller ställer en fråga så blir det repressalier av olika slag, säger en arbetsförmedlare.

– Man blir utsatt för kränkningar och sarkasmer på personalmöten. När man hamnar i onåd öppet så börjar övrig personal undvika en för att de är rädda att hamna i samma onåd som jag, säger en annan arbetsförmedlare.

Vi har fått kontakt med ett antal arbetsförmedlare från kontoren i Arlöv och Staffanstorp. De berättar alla liknande historier om hot och trakasserier från chefen. Flera av dem har sagt ifrån, men då blivit utsatta för repressalier. Det har handlat om omplaceringar, att bli skickad till företagshälsovården eller ha hotats att bli utan referenser om de slutar. De av arbetsförmedlarna som valt att bli intervjuade vill vara helt anonyma av rädsla för den egna myndighetens chefer.

– Vi mår inte bra, många är sjukskrivna, säger en arbetsförmedlare.

Enligt personalen har de försökt säga ifrån. Först till kontorschefen. Sedan till både facket och skyddsombuden. När inte det hjälpt har de larmat arbetsförmedlingens chefer på högre nivå. Men ingenting har hänt.

– Man har försökt informera hans chefer om situationen, men då viftas det bort. Man är maktlös för det är ingen som lyssnar utan tvärtom det är hån tillbaka, berättar en arbetsförmedlare.

– Jag har kommit fram till att om man är chef på verket så har man diplomatisk immunitet. Man kan göra i princip vad som helst och gå fri, säger en annan arbetsförmedlare.

Att de nu vill berätta är för sina kollegors skull. För att trakasserierna ska få ett slut.

– Det ska inte få vara så här i en myndighet i Sverige 2014. Det kan inte få vara så, säger en arbetsförmedlare.

– Jag tycker det har gått för för långt och det har varat för länge. En fruktansvärd arbetsmiljö och en ledning som skyddar en chef som är totalt inkompetent, egentligen livsfarlig som chef, för han skadar människor, förstör för verksamheten, säger en arbetsförmedlare.

Senare under dagen svarar chefen för marknadsområde södra Götaland vid Arbetsförmedlingen på kritiken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sydnytt granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet