Lekplatsen i Kungsparken bakom Casino Cosmopol i Malmö där våldtäkten avbröts av polis. Foto: Johan Nilsson/TT

Hovrätten skärper straffen för gruppvåldtäkten i Kungsparken

Uppdaterad
Publicerad

De fem tonåringar som dömts för den synnerligen grova gruppvåldtäkten i Kungsparken i Malmö får sina straff skärpta av hovrätten. Rätten höjer också skadeståndet de ska betala kraftigt.

Det var i oktober förra året som fem tonårspojkar tillsammans våldtog en ung kvinna vid en lekplats i Kungsparken i Malmö och utsatte henne för misshandel och förnedring.

15-åringen dömdes i tingsrätten till ungdomsövervakning, en 16-åring och två 17-åringar till sluten ungdomsvård och 18-åringen till fängelse i fem år.

Ville bli frikända

Samtliga fem överklagade och ville bli frikända, men hovrätten gjorde tvärtom och skärpte istället straffen.

– Det var fråga om fem gärningsmän som delvis samtidigt och annars i en följd utsatte målsäganden för olika typer av samlag. Visst våld förekom. Dessa omständigheter gör att straffvärdet överstiger minimistraffet för grov våldtäkt, säger hovrättspresidenten Ylva Norling Jönsson.

Kraftigt höjt skadestånd

15-åringens straff ändras till nio månaders sluten ungdomsvård istället för ungdomsövervakning.

16-åringen döms till sluten ungdomsvård i ett år, vilket är två månader längre än i tingsrätten. Båda 17-åringarna får en påbackning på sin slutna ungdomsvård till ett år och fyra månader vardera.

Den kraftigaste straffskärpningen får 18-åringen. Hans fängelsestraff ökas till fem år och tio månader, vilket är tio månader mer än i tingsrätten. Hovrätten höjer också skadeståndet till den unga kvinnan från 50 000 till 366 800 kronor.

”Kvinnan är trovärdig och tillförlitlig”

– Vid en samlad bedömning får målsägandens version av vad som hände vid tillfället starkt stöd av utredningen i övrigt. Vi anser att hon är både trovärdig och tillförlitlig. Därmed är det styrkt att de tilltalade agerade tillsammans och i samförstånd. Samtliga tilltalade ansvarar fullt ut för gärningen i dess helhet och ska dömas för grov våldtäkt, säger Ylva Norling Jönsson.

16-åringen och en av 17-åringarna har också åtalats för att ha deltagit i upploppen efter en av Rasmus Paludans koranbränningar. Den rättegången pågår fram till juni.

Så här rapporterade SVT Nyheter Skåne under rättegången:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brottsoffrets advokat Kristina Bandrup säger att kvinnan mår väldigt dåligt efter gruppvåldtäkten. Hör mer om rättegången i klippet. Foto: Johan Dernelius/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.