En person från HSB går nedför en trappa framför en flerfamiljshus med ljus tegelväggar och många fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vandalisering, hot, drogförsäljning och prostitution är några av de saker föreningen i Malmö drabbats av vid olovlig andrahandsuthyrning. Foto: SVT

HSB vill göra det lättare att vräka andrahandsuthyrare

Publicerad

I 43 procent av bostadsrättsföreningarna i Stockholm, Göteborg och Malmö pågår olovlig andrahandsuthyrning och var femte har kriminell karaktär, enligt HSB. Nu kräver HSB att bostadsrättsinnehavare som hyr ut sin lägenhet utan tillstånd borde kunna vräkas.

En av de drabbade föreningarna är BRF Manligheten i Malmö.

– Vi vill ju veta vilka som är här. Eftersom vi inte vet vilka som bor här så vet vi inte heller vilka som kommer in. Då har det varit ett väldigt stort problem att folk hyr ut sina lägenheter olovligt i andra hand, säger Miray Maalouf, ordförande i BRF Manligheten.

Vill ha förstärkt rätt att vräka

Vandalisering, hot, drogförsäljning, stölder och prostitution är några av de saker denna förening drabbats av vid olovlig andrahandsuthyrning. Enligt Miray Maalouf känner många till att en förening inte kan neka en andrahandsuthyrning om de sökande väljer att skriva in en inneboende. Föreningen har då små möjligheter att kontrollera vem som faktiskt bor i lägenheten.

– Just nu är det mycket arbete kring detta med olovlig andrahandsuthyrning. Kan vi få en lite starkare lag vad gäller bostadsrätter så kan vi också agera snabbare, säger Miray Maalouf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.