En kvinna interagerar med en vit hund genom ett burgaller. Hunden lutar sig framåt med nosen mot gallret och verkar nyfiken. Kvinnan sträcker ut sin hand för att komma närmare hunden, vilket tyder på en känsla av omtanke och samspel mellan dem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tvåårige Hugo, en korsning av raserna amstaff och fransk bulldog, är en av många hundar som väntar på ny ägare hos Hundstallet i Staffanstorp. Foto: SVT

Hundarna fortsätter välla in till Hundstallet i Staffanstorp – ”Alltid fullt”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet hundar som lämnas in för omplacering blir allt fler. Utvecklingen tog fart under pandemin och visar inga tecken på att avta.

– Jag tror många kämpar för sina hundar in i det sista, men vi har en lågkonjunktur som ställer till det för oss ägare, säger Marie Leijon, verksamhetschef på ideella organisationen Hundstallet i Staffanstorp.

Under 2023 tog Hundstallets anläggningar runt om i landet emot 831 hundar, en ökning med 45 procent jämfört med året innan.

I sin prognos för 2024 räknar organisationen med att ha tagit emot 1 000 hundar vid årets slut.

I Staffanstorp är i dagsläget samtliga 12 platser upptagna och ytterligare sex hundar är inskrivna på tillfälliga jourhem och djurpensionat.

Allt dyrare vara hundägare

– Den enkla förklaringen är att det blivit dyrare att ha hund. Försäkringspremierna fortsätter att stiga och även annat, som veterinärkostnader och hundmat, har gått upp rejält, säger Marie Leijon.

En möjlig följd är att många av de hundar som kommer till Hundstallet är i betydligt sämre skick, jämfört med hur det sett ut tidigare.

– Det kan handla om allt från dåliga tänder till tumörer. Sådant måste vi ta på oss att åtgärda innan vi kan omplacera dem, säger Marie Leijon.

Utökar i Örkelljunga

Anläggningen i Staffanstorp har fram till nu varit Hundstallets enda i Skåne, men till följd av den ständigt ökande tillströmningen öppnar organisationen inom kort verksamhet även i Örkelljunga.

– Det är en rejäl kapacitetsökning, vi går från dagens tolv platser till att förfoga över ytterligare 60 platser. Och vi är inte oroade – vi kommer att fylla varenda en av dem. Vi har alltid fullt, på alla våra stall, konstaterar Marie Leijon sakligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.