När polisen slog till hittades påsar med kontanter i bostaden i Lund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Påsar med närmare 500 000 kronor i kontanter hittades i bostaden i Lund, när polisen hösten 2018 slog till mot den man som misstänktes ligga bakom sajten Flugsvamp 2.0. Han dömdes i hovrätten 2022. Foto: Polisen

Huvudman bakom knarksajten Flugsvamp 2.0 gripen i Istanbul

Uppdaterad
Publicerad

Huvudmannen bakom en tidigare version av drogförsäljningssajten Flugsvamp har gripits i Istanbul, rapporterar den turkiska tidningen Hürriyet.

Svenska myndigheter arbetar just nu med att få frihetsberövandet bekräftat.

Mannen, som är i 30-årsåldern, friades i tingsrätten men dömdes 2022 i Svea hovrätt till elva år och åtta månaders fängelse, för synnerligen grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott samt dopningsbrott och brott mot lagen om handel med läkemedel.

Hösten 2018 slog polisen till mot mannen i bostaden i Lund. Vid insatsen beslagtogs bland annat datorer och närmare 500 000 kronor i kontanter.

”Jobbar på det”

Han lämnade dock Sverige och har varit internationellt efterlyst via Interpol sedan dess. Nu ska mannen ha gripits på ett hotell i Istanbul, enligt turkiska medier.

– Vi väntar på att få det bekräftat, säger kammaråklagare Tove Kullberg vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet till SVT Nyheter.

När tror du att ni skulle kunna få det bekräftat?

– Det kan jag inte svara på. Man jobbar på det från polisens sida, vet jag.

I och med att det rör sig om ett land utanför EU är det Kriminalvården som i ett senare skede gör själva utlämningsframställan.

Omsatte hundratals miljoner

Utrikesdepartementet uppger i en kommentar till nyhetsbyrån TT att man inte har kännedom om ärendet.

SVT Nyheter har även sökt mannens försvarsadvokat Thomas Bodström.

Mannen drev den Illegala marknadsplatsen ”Flugsvamp 2.0” på Darknet, under de dryga tre aktiva åren. Som administratör möjliggjorde han ett mycket stort antal knarkaffärer och omsatt flera hundra miljoner kronor, enligt hovrätten.

Flugsvamp, som funnits i flera upplagor, har kallats för ett ”Blocket för droger”. Så sent som för en vecka sedan fastställdes domen på 11 år och 10 månader för en 41-årig man som administrerat den efterföljande versionen, Flugsvamp 3.0.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.