Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carl-Johan Dahlgren har trivts i kvarteret Ringen där han bott i många år och sett sin son växa upp. Foto: SVT

Efter 30 år tvingas Carl-Johan flytta när bostäder rivs i Hanaskog

Uppdaterad
Publicerad

Efter 60 år ska hyreskvarteret Ringen i Hanaskog nu jämnas med marken. Rivningsarbetena har redan börjat i det första av fem flerfamiljshus.

– Det är ett av de områden jag trivts bäst på i hela mitt liv. Det var här min son växte upp så för oss kommer det alltid att vara en speciell plats, säger 73-årige Carl-Johan Dahlgren, som bott i kvarteren i snart 30 år.

Tidningen Hem & hyra har tidigare skrivit om Carl-Johan Dahlgren.

Ersättningslägenhet för dyr

Beslutet att riva de 111 lägenheterna togs förra sommaren av politikerna i Östra Göinge kommun, i syfte att locka till sig medelklassen.

Enligt de besked Carl-Johan fått av hyresvärden, allmännyttiga bostadsbolaget Göingehem, ska han vara utflyttad i tid till rivningen av hans hus någon gång under vintern 2023/24. I likhet med övriga hyresgäster kommer han att erbjudas en ersättningslägenhet.

– Det låter bra, men blir det en nyproducerad lägenhet lär jag inte ha råd. Idag betalar jag 5 800 kronor i månaden för min trea, en ny i samma storlek är ungefär fyra tusen dyrare. Och man får bara ett erbjudande, säger Carl-Johan.

Se videon och följ med Carl Johan på en tur genom hyreskvarteren i Hanaskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.