Pensionären Marica Pettersson är mycket kritisk till att de boende ska behöva betala för fläkten som installerades för att hålla fukten borta. Foto: Johanna Holstein

Hyresgästföreningen sågar eluppvärmda lägenheter i Kävlinge: ”Inte hyresgästens ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Pensionären Marica Pettersson är en av de boende på Jakobsgatan i Kävlinge som drabbats hårt av de skenande elpriserna. Hennes lägenhet är helt eluppvärmd. Kommunala bostadsbolagets lösning har varit att låta de boende själva bekosta installationen för luftvärmepumpar – en ohållbar lösning enligt Hyresgästföreningen.

– Hyran ska vara skälig och eftersom hyresgästerna betalar kallhyra blir de dyrare elpriserna en indirekt hyreshöjning. Därför finns det anledning för fastighetsägaren att se över hyressättningen nu igen, säger Viktor Lundgren som är jurist på Hyresgästföreningen.

Hyresgästerna får betala för att hålla fukt borta

I slutet av 80-talet uppdagades problem med fukt i marklägenheterna på Jakobsgatan och man installerade då eldrivna fläktar som skulle hålla fukten borta. Fläktar som har en elförbrukning motsvarande en mindre lägenhets totala elförbrukning. Det är en kostnad som de boende får stå för.

– Det är väldigt konstigt att man väljer att göra så. En lägenhet ska vara fullt brukbar och hyresgästerna ska inte stå för sådana brister, säger Viktor Lundgren.

Kallhyran som de boende på Jakobsgatan i Kävlinges kommunala bostadsbolag (KBB) betalar är reducerad sedan tidigare. Men man har inte sett över hyressättningen sedan elpriset gick upp.

Hyresgästerna får installera egna luftvärmepumpar

Lösningen enligt KKB:s VD Mikael Strand är att låta de boende själva bekosta insättningen av luftvärmepumpar för att få ner elkostnaden.

– Vi tyckte det var en bra lösning vid tidpunkten när vi tog det här beslutet. Man tar kostnaden för att sätta in den men samtidigt får man ta del av besparingen, sa Mikael Strand i en tidigare intervju med SVT.

I ett mejl till SVT efter intervjun öppnar KKB upp för möjligheten för en avbetalningsplan på 24 månader för att bekosta insättningen av luftvärmepumpar.

”Inte de boendes ansvar”

Hyresgästföreningens jurist Viktor Lundgren menar dock att det inte är något som ska ligga på hyresgästen alls.

– Det här är en hyreslägenhet, det faller inte på hyresgästen att ta ansvar för den här typen av förbättringar. Om man väljer att installera en luftvärmepump och sen flyttar ett tag därefter, blir man kompenserad för den kostnaden då, undrar han och fortsätter:

– Jag tycker i stället att man borde installera ett mer effektivt uppvärmningssystem och sen reglera hyran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.