• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Den 38-årige huvudmannen i dataintrångshärvan förs in till rättegången i Malmö tingsrätt den 26 september 2017. Foto: TT/Johan Nilsson

I dag kommer domen i dataintrångshärvan

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 11 i dag meddelas dom i Malmö tingsrätt mot de åtta män som står åtalade i en av Sveriges största dataintrångshärvor. Det gäller bland annat grova bedrägerier och bedrägeriförsök i storleksordningen 40 miljoner kronor men täcker bara en bråkdel av männens försök att svindla hundratals företag, banker och myndigheter genom att tränga sig in deras it-system.

Den huvudåtalade är en 38-årig man bosatt i Malmö. Han förekommer under samtliga 60 åtalspunkter och är den ende som åtalas för dataintrång. De övriga sju männen ska i olika utsträckning ha varit inblandade i bedrägeribrotten.

Under 2015 och 2016 skickade ligan ut stora mängder e-post med specialdesignade virus för att ta sig in i mottagarnas datasystem.

Jättelik dataintrångshärva

Väl inne bluffade de sedan till sig felaktiga utbetalningar, dels via fingerade mail från betrodda användare, dels genom att själva ta kontroll över olika betalningssystem. De genomförde även omfattande beställningar i de drabbade mottagarnas namn av datorer, mobiltelefoner och andra varor som sedan såldes vidare.

420 målsägande

Rättegången i Malmö tingsrätt inleddes i september och har pågått under 55 förhandlingsdagar. För att göra målet hanterligt har åtalet begränsats till en mindre del av de dataintrång, eller försök därtill, som uppdagats.

Bland de totalt 420 målsägande finns ett 20-tal företag och sex banker men även Kriminalvården, Malmö Stad och Sverigedemokraterna. Det största enskilda bedrägeriet riktades mot Swedbank, som lurades att betala ut 4,3 miljoner kronor för ett påstått maskinköp.

På liknande sätt svindlades Ikano Bank på 3,3 miljoner kronor och Resurs Bank på en miljon.

– Vi har gjort ett urval, annars hade vi drunknat i utredningen. Vi har valt dem vi bedömt som allvarligast, sett till belopp och bevisning. Vi har också valt dem där vi tror att vi har störst möjlighet att nå framgång, förklarade förundersökningsledaren, kammaråklagare Helena Ljunggren, när åtalet lämnades in i höstas.

Svensk polis största samordnade utredningsinsats

Den 38-årige huvudmannen har suttit häktad sedan polisens tillslag mot honom i oktober 2016. Det föregicks av svensk polis hittills största samordnade utredningsinsats, där landets samtliga sju polisregioner deltog tillsammans med Nationella operativa avdelningen NOA.

Åklagarsidan har yrkat på att 38-åringen döms till åtta års fängelse.

– Det är alldeles för lång tid. Min klient har ju erkänt vissa av brotten och borde, som vi ser det, dömas till på sin höjd tre års fängelse, säger hans försvarare Jan-Anders Hybelius till SVT Nyheter.

En av de största rättegångarna

För Malmö tingsrätts är rättegången en av de största någonsin vid domstolen. Totalt 55 rättegångsdagar var från början planerade. Förundersökningen innehåller över 15 000 sidor och åtalet har omfattat ett par hundra sidor.

De åtta misstänks för bland annat grova bedrägerier, grova dataintrång, grovt häleri, grovt penningtvättbrott och grov urkundsförfalskning.

Huvudmannen åtalas på samtliga åtalspunkter: 60 stycken. Han bör dömas till maxstraff, åtta års fängelse, anser förundersökningsledaren Helena Ljunggren.

Rättegången började den 26 september.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jättelik dataintrångshärva

Mer i ämnet