• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Polisen utreder våldsvågen – då flödar drogerna

Uppdaterad
Publicerad

Kvarteret runt Norra Parkgatan/Kristianstadsgatan i Malmö har länge varit känt som en plats där det bedrivs droghandel. Men nu vittnar flera boende om att handeln blivit mer öppen och efter skottlossningen i lördags höjs flera röster som kräver förändring. Polisen tvingas dock att prioritera våldsvågen.

Längs gatan stannar boende till och pratar. Om kvarteret de bor i, kvarteret där droghandeln blivit allt mer öppen. De är få som vill prata offentligt, få som vill sätta sitt namn bakom tankarna, men längs hundpromenaden eller över barnvagnssuffletten så kommer frustrationen fram.

– Man känner sig maktlös. Om inte polisen kan göra något åt det här, vem ska då göra det?, säger en småbarnsmamma.

Handgranatsattackerna i Malmö

Hennes vän valde att flytta.

– Vi älskar Möllan, men det känns inte kul när man kommer med barnvagnen och blir erbjuden att köpa knark, säger hon.

– När barnen växer upp vill man att de ska kunna gå ut och handla lördagsgodis eller en liter mjölk utan att fundera över vad de kommer att bli erbjudna på gatan.

”Sprider ett budskap om att allt är okej”

De två mammorna är inte ensamma om att märka av att droghandeln nu sker mer öppet och i större skala längs gatan.

– Det enda som skiljer det från en vanlig affär är att här inte finns några skyltar uppe. De ropar ut sina varor, man ser när det räcks över droger och pengar. Det är helt öppet, säger Mårthen Gunnarsson som är parkchef i Folkets Park, men även boende i området.

Vad tänker du om det?

– Att det är helt vansinnigt att det får vara så och att jag aldrig ser några poliser.

Han känner sig själv trygg i kvarteret där han spenderar stora delar av sin tid. Samtidigt är han orolig för vad försäljningen av plastpåsarna med det förbjudna innehållet gör med samhället.   

– Jag känner mig oftast säker här, det här är ju grupper som framförallt ger sig på varandra. Men det är klart att det är obehagligt och framför allt tycker jag att det sprider ett budskap till ungdomar som växer upp här om att man kan pyssla med vad som helst utan risken att åka dit. Det tycker jag är en väldigt dålig signal att skicka från samhället, säger han.

Från polisen så känner man till problematiken med droghandel på flera platser i Malmö. Men man ser även att en upptrappning av våldet i staden har gjort att man tvingats prioritera sina resurser.

– Över sikt så jobbar vi i området, både synligt och dolt. Sedan har vi den senaste tiden haft en problematik med våldshändelser som tagit resurser i anspråk, säger Erik Åberg som är ställföreträdande lokalpolis områdeschef.

”Finns överallt, bara mer öppet här”

Hur kvarterets ungdomar påverkas är ett återkommande tema bland hundrastarna runt Folkets Park. För tonårsföräldrarna är förbjudna substanser ett hett samtalsämne.

– Man blir ju orolig över vad de kan bli erbjudna att prova, säger en av dem.

Går man vidare i kvarteren runt Möllan så finns andra synsätt.

– Jag växte upp i en mindre ort. Det fanns ju precis lika mycket där, bara det att handeln skedde inför stängda dörrar, säger en kvinna.

Skottlossning

I lördags hamnade Mårthen Gunnarsson själv alldeles i närheten av skottlossningen då en man sköts i benet i rondellen som ofta förknippas med droghandel.

– Jag tänkte att nu kanske det blir någon förändring. Men det är väldigt tragiskt att det ska behöva gå så här långt, säger han.

Men från polisen ser man skottlossningen som en isolerad händelse som i nuläget inte gör att prioriteringarna förändras.

– Det är klart att det finns en önskan om att vara överallt hela tiden. Den möjligheten har vi inte här och nu. Men jag tycker att vi prioriterar rätt i förhållande till den totala bilden sett över hela Malmö, säger Erik Åberg.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handgranatsattackerna i Malmö

Mer i ämnet