Iman Al Sanji och Elisabet Björck står i ett miljörum på Gamlegården i Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Iman Al Sanji och Elisabet Björck är proffs på sopsortering – och vill lära fler. Hör mer om deras arbete i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Knackar dörr för att diskutera sopsortering

Uppdaterad
Publicerad

De har knackat på hos fler än tusen hushåll för att prata om bland annat sopsortering. Iman Al Sanji och Elisabet Björck jobbar som miljövärdar på Gamlegården i Kristianstad – och arbetet verkar ha gett resultat.

– Förut har mycket matavfall inte kunnat användas till biogas eftersom det varit plast i, men vi ser en stor förändring där, säger Jonas Rosenberg, kommunikatör på kommunala bostadsbolaget ABK.

Elisabet Björck och Iman Al Sanji anställdes som miljövärdar för två år sedan. Om dagarna cyklarna de runt på Gamlegården i Kristianstad och kollar bland annat av så att allt ser bra ut i soprummen.

– Vi pratar med människor hela tiden, säger Elisabet Björck som upplever att de boende blir mer och mer intresserade av sopsortering och återbruk.

Iman Al Sanji har bott i Sverige i tio år och ser en stor poäng med arbetet som miljövärd – särskilt i ett område som Gamlegården där många är utrikesfödda.

– Alla svenskar här kan för att de lärde sig i skolan – men för oss som inte är födda här tror jag att det är svårt. Det är mycket ny information och vi behöver lära oss steg för steg, säger Iman Al Sanji.

I videoklippet ovan berättar Iman Al Sanji om när hon själv började sopsortera.

Sveriges bästa avfallskommuner – år för år

Topplistan 2023:

1. Kristianstad

2. Hässleholm

3. Östra Göinge

4. Osby

Topplistan 2022:

1. Östra Göinge

2. Osby

3. Kristianstad

4. Hässleholm

Topplistan 2021:

1. Osby

2. Östra Göinge

3. Kristianstad

4. Båstad

Källa: Avfall Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.