Röntgenbild och en äldre man som är läkare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Pavel Kesek, som är en av två pensionärer som tillsammans med hyrläkare sköter röntgenavdelningen i Trelleborg. Foto: SVT

Inga fasta läkare på röntgen i Trelleborg – drivs av hyrläkare och pensionärer

Publicerad

Hyrläkare är inte bara ett glesbygdsproblem konstaterar man i Trelleborg. I flera år har sjukhuset varit utan fastanställda röntgenläkare, radiologer. Istället har man fått bemanna med hyrläkare och två pensionärer. Det blir dyrt och sämre för verksamheten.

Pavel Kesek är 73 år och en av de två pensionärer som driver röntgenavdelningen i Trelleborg. Verksamhetschefen finns i Lund.

– Det kommer olika läkare olika veckor. Det fungerar hyfsat, de är duktiga men man jobbar bättre ihop om det finns ordinarie personal säger han.

Ingen svarar på annonserna

Man har i flera år försökt anställa radiologer, men misslyckats.

– De finns inte att få på marknaden, om du annonserar får du inte många svar, säger Peter Hochbergs, verksamhetschef för Skånes universitetssjukhus röntgenavdelningar, bild och funktion.

Det finns ju uppenbarligen läkare men de vill inte bli anställda?

– En del är frilansare och gillar att jobba på olika ställen, några arbetar på sin jourkomp och några är pensionärer, säger han.

Dyrt med hyrläkare

De hyrläkare vi pratar med säger att det är friheten att själv få bestämma och lönen som avgör, men ingen vill flytta till, eller har anknytning till, Trelleborg.

– Det är lättare att få radiologer till Malmö och Lund, men även där är det brist, säger Peter Hochbergs.

Skåne har varit duktiga på att hålla nere kostnaderna för hyrpersonal jämfört med andra regioner. Kostnaden för hyrläkare har dock ökat sen pandemin även om man tar hänsyn till prisökningar.

– Det blir billigare och bättre för verksamheten med anställda, säger Peter Hochbergs.

Hyrstopp drabbar patienterna

Han tror inte att ett abrupt hyrstopp för läkare löser problemet utan riskerar att bli dåligt för patienterna.

– Det är inte heller så lätt att få tillbaka läkare om man inför ett hyrstopp, de kan gå till andra ställen. Danmark eller Norge till exempel.

Istället försöker verksamheten ta in många på utbildningstjänster för att framåt få fler röntgenspecialister samt bli mer attraktiv som arbetsgivare med större flexibilitet. Något han tycker att man varit dålig på.

– Vi önskar att man är anställd, men man måste kunna se individen, få lov att arbeta deltid eller jobba någon dag hemifrån, säger Peter Hochbergs.

REGION SKÅNES KOSTNADER FÖR HYRLÄKARE

2010 – 89,8 miljoner kronor. 0,57% av totala personalkostnaden

2011 – 102,5 miljoner kronor

2012 – 125,9 miljoner kronor

2013 – 146,3 miljoner kronor

2014 – 179,8 miljoner kronor

2015 – 241,8 miljoner kronor

2016 – 276,6 miljoner kronor

2017 – 172,9 miljoner kronor. 0,84% av totala personalkostnaden

2018 – 170,6 miljoner kronor

2019 – 221,5 miljoner kronor

2020 – 216,1 miljoner kronor

2021 – 203,8 miljoner kronor

2022 – 231,5 miljoner kronor

2023 – 289,1 miljoner kronor. 1.02% av totala personalkostnaden

Källa: Region Skåne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.