I slutet av mars beslutade kommunstyrelsen i Staffanstorp om ett totalstopp för kvotflyktingar, vilket Sydsvenskan var först med att berätta. Kommunstyrelsen menar att man istället vill prioritera flyktingar från krigets Ukraina.
Frågan om stoppet ställdes på sin spets under torsdagen, då kommunen av Migrationsverket hade anvisats att ta emot fyra kvotflyktingar. Men flyktingarna fick anvisas tilll en annan kommun då Staffanstorp inte tog emot dem.
– Det viktiga för Migrationsverket är att säkerställa att familjen får ett ordnat mottagande, säger Fredrik Bengtsson, regiondirektör för Migrationsverket till SVT Nyheter Skåne.
Lagstödet ifrågasätts
Länsstyrelsen i Skåne och Migrationsverket menar att beslutet saknar stöd i lagen, eftersom det strider mot bosättningslagen. Den anger att en kommun är skyldig att efter anvisning ta emot nyanlända för bosättning.
– Vad man gör om en kommun vägra följa svensk lag? Det är ganska unikt, det finns inget svar på det, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik till TT.
Sonesson hänvisar till Facebook
Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, har inte velat intervjuas av SVT Nyheter Skåne. Han hänvisar istället till en text på sin Facebook-sida.
Där skriver han att den gällande lagen har stiftats över huvudet på kommunerna och att ”den kommunala självstyrelsen är obefintlig gällande svensk migrationspolitik, trots att det påverkar kommunerna och kommuninvånarna.”
Sonesson skriver även att kvotflyktingarna är ”extremt svåra att integrera i det svenska samhället”.
Fakta: Bosättningslagen
- Lagen trädde i kraft den 1 mars 2016 efter att ha röstats igenom av samtliga partier i riksdagen utom SD.
- De som omfattas är personer som nyligen fått uppehållstillstånd i Sverige som flyktingar eller skyddsbehövande samt deras anhöriga.
- När fördelningen görs mellan kommunerna ska hänsyn tas till kommunens storlek, arbetsmarknadsläget samt hur många nyanlända och ensamkommande som tidigare tagits emot.
- Innan bosättningslagen trädde i kraft skedde fördelningen genom att Migrationsverket förhandlade med kommunerna. Regeringen lade fram förslaget dels för att få till en jämnare fördelning mellan kommuner och dels för att få fram fler platser.
Källor: Migrationsverket och riksdagen