Göteborgsföretaget Hakuna Mat är inplanerade till den stundande Malmöfestivalen. De har en idé om att västvärlden skulle behöva äta mer insekter för att inte slita så hårt på jordens resurser.
– Insekter innehåller mycket mer protein än kött. Vi gör det här från en hållbarhetsaspekt, säger Oskar Gellerbrant som är delägare på Hakuna mat.
Tanken var att de skulle låta malmöborna provsmaka mjölmaskar (mjölbaggens larver) rostade i olja och salt och eventuellt ett knäckebröd gjord på mjölmask, toppat med larven buffaloworms. Men Malmös miljöförvaltning ville annorlunda och stoppar företaget från att bedriva livsmedelsverksamhet.
– Insekter är inte godkända som livsmedel inom EU. Därför är det inte tillåtet att saluföra det, säger Caroline Emlstedt, livsmedelsinspektör i Malmö.
Kommer att beläggas med förbud
Hakuna Mat registrerade sin verksamhet hos miljöförvaltningen i Göteborg i mitten av juli. Då framgick det inte att de tänkte servera insekter. Nu kommer livsmedelskontrollen där förbjuda dem att sälja dessa produkter som människoföda.
Men på sin hemsida skriver Hakuna Mat att det inte är livsmedel för människor de saluför:
”Insekter är idag inte klassat som ett livsmedel i Sverige, även om alla våra produkter är framtagna för att ätas av människtor så säljer vi dessa insekter endast att använda som djurfoder”.
Men det räcker inte menar livsmedelskontrollen i Göteborg.
– Det är upp till var och en att äta hundmat också, men du får inte påskina att det är föda för människor, säger Daniel Eek, avdelningschef på livsmedelskontrollen i Göteborg.
Samtidigt pågår en diskussion inom EU gällande insekter som mat. EU:s livsmedelsorgan EFSA är mitt uppe i en riskvärdering av insekter som livsmedel. Den beräknas vara klar i september.
– Det mesta tyder väl på att insekter kommer att godkännas som livsmedel. Det är ju inte farligt och äts på många andra håll i världen, säger Daniel Eek.
Vill sprida kunskap om ätliga insekter
– Det ser ut som att vi tvingas sluta bjuda på smakprover tillsvidare, säger Oskar Gellerbrant på Hakuna Mat.
Men även om malmöborna går miste om att smaka på de knapriga insekterna så kommer göteborgarna ner för att prata om insekter som livsmedel.
– Vi planerar att åka dit och inspirera. Vi försöker driva frågan och väcka intresse, säger Oskar Gellerbrant.
Vilken är den vanligaste fördomen ni möts av?
– Det är framför allt att folk undrar om det verkligen smakar gott, vilket ju inte är så konstigt eftersom vi i väst ofta förknippar insekter med skadedjur. Men så fort vi tittar lite utanför våra gränser så är det många som äter insekter och tycker att det är gott, säger Oskar Gellerbrant.