• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Två studenter vid Lunds universitet och en affisch där det står ”Organisera dig för Palestina”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör studenterna Henrik Mäkitalo och Siri Ankarfors i Lund som har skilda åsikter kring Chalmers förbud. Foto: Anna Palmgren/SVT

Inget politik-förbud på Lunds universitet: ”Studentuppror har lett till förändring”

Uppdaterad
Publicerad

Chalmers i Göteborg förbjöd under måndagen politiska manifestationer och affischering till följd av världsläget. På Lunds universitet finns inga sådana planer.

Chalmers motiverar sitt beslut med ett oroligt omvärldsläge och i ett pressmeddelande skriver rektor och vd Martin Nilsson Jacobi att man vill ”säkra universitetet som en plats för idéutbyte, där det verkligen finns utrymme för skilda perspektiv, åsikter och nyanser måste lärosätet ta ansvar för formerna för detta utbyte”.

Studenten Henrik Mäkitalo tycker att Chalmers beslut är bra.

– Jag tycker man ska kunna gå till skolan utan att bli påtryckt en massa politik, säger han.

En åsikt som inte delas av Siri Ankarfors.

– Det har ju hänt flera gånger i världshistorien att studentuppror och studentrevolutioner lett till förändring, säger hon.

Inte aktuellt i Lund

SVT Nyheter Skåne har sökt Lunds Universitets rektor Erik Renström som hänvisar till ett blogginlägg där han bland annat skriver att ”Universitetet har inte synpunkter på studenters eller medarbetares grundlagsstadgade medborgerliga fri- och rättigheter att organisera sig på det vis man vill för att göra sin röst hörd i samhället”.

I klippet får du höra vad studenterna i Lund tycker om Chalmers beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.