Kraven på 30.000 kronor var i skadestånd ställdes av 565 pendlare, som ansåg att de varit utsatta för en kränkning till följd av id-kontrollerna. De krävde också ersättning för vad den förlängda restiden kostat dem.
– JK beskriver tydligt att det inte är säkert att regeringen har agerat lagligt. JK kan dock inte avgöra om så är fallet för att EU inte har agerat gentemot svenska staten. Det är så klart djupt beklagligt. Här är det tydligt att de enskilda EU-medborgarna är fångade mellan den svenska staten och EU, säger Niels Paarup-Petersen från Öresundsrevolutionen, i ett pressmeddelande.
”Väntat”
Sydsvenska handelskammaren finansierade ansökan om skadestånd och där är man inte förvånad över beskedet.
– JK företräder ju ytterst statens intressen och därför var det väntat att JK inte föreslår ersättning, säger Per Tryding, vice vd för Sydsvenska handelskammaren.
Kan ha varit motiverade
Justitiekanslern (JK) ger dem rätt i att id-kontrollerna, som nu är avskaffade, kan ha varit i strid mot Schengenreglerna, som innebär att det ska vara fri rörlighet inom EU. Men samtidigt anser JK att id-kontrollerna kan ha varit motiverade av hänsyn till allmän ordning och inre säkerhet.
– Man kan konstatera att id-kontrollerna togs bort bara en kort tid innan svaret från JK kom. Det har funnits en rejäl risk för att både JK och EU skulle underkänna id-kraven, och EU kan fortfarande komma med ett tydligt svar om att id-kraven inte följd EU:s regelverk. Det har sannolikt varit avgörande för att regeringen inte förlängde ID-kontrollerna, säger Niels Paarup-Petersen från Öresundsrevolutionen.
”Stänger dörren”
På handelskammaren drar man slutsatsen att det nu är omöjligt att återinföra kontrollerna.
– Vi konstaterar att JK i sakfrågan delar synen att id-kontrollerna kan ifrågasättas i förhållande till unionsrätten. Efter noggrann analys står JK alltså kvar vid sin kritik från remissrundan. Detta är ett viktigt medgivande eftersom det stänger dörren för regeringen att återinföra id-kontrollerna, säger Per Tryding, vice vd.