Max Levhag fick för första gången tillgång till Innowalk-maskinen 2017 genom att delta i Region Skånes forskningsprojekt. Denna maskin förändrade hans liv eftersom han dagligen kunde stå upp och röra på benen istället för att sitta i rullstol i timmar.
– Utöver att han tycker det är väldigt skönt att röra på sig, så har han blivit mycket mjukare och finare i sina leder. Han har mycket bättre mag- och tarmfunktion, han sover bättre, han äter bättre. Vi tror att han har kunnat undvika vissa operationer, säger Tone Levhag, Max mamma.
Familjen köpte begagnad version
När projektet avslutades 2019, tog Region Skåne tillbaka maskinen men det fanns förhoppningar om att den skulle kunna beviljas som hjälpmedel. Max familj, som kände ett stort behov av maskinen, köpte en begagnad version som Max nu använder eftersom Region Skåne ännu inte har gett dem en ny.
Priset på Innowalk överstiger 250 000 kronor, vilket gör det svårt för familjer att köpa den. Priset har också fått Region Skåne att avstå från att erbjuda den som hjälpmedel.
År 2023 beslutade psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden i Region Skåne att inte bevilja denna produkt som hjälpmedel till patienter och angav följande skäl: ”Det saknas studier som visar långtidseffekter och eventuella biverkningar av Innowalk.”
Forskarnas syn på Innowalks fördelar
Katarina Lauruschkus, fysioterapeut och forskare vid Lunds universitet, som är medlem i Innowalk-forskningsprojektet, säger till SVT att deras forskningsresultat visar att maskinen har många fördelar för patienterna.
– Vi har sett effekter på barnen som får varmare fötter, magen kommer igång vilket de ofta har problem med, de har mindre ont och behöver mindre mediciner och man har en bättre livskvalitet, säger Lauruschkus.
Regionfullmäktige kommer att fatta ett beslut om Innowalk som hjälpmedel under tisdagen. Det handlar om en motion från Socialdemokraterna om att Region Skåne ska införa Innowalk som förskrivningsbart hjälpmedel