Hör forskaren Melanie Karlsson förklara hur vi kan hjälpa bin i klippet. Foto: SVT/Melanie Karlsson

Inte bara blommor – bin gillar träd också

Uppdaterad
Publicerad

Blommor och bin är en självklar kombination i många människors huvuden. Men ny forskning från Lunds Universitet visar att bina också har en annan kompis eken.

Under våren och sommaren 2017 placerade forskare från Lunds universitet ut konstgjorda biholkar runt om på odlingsfält i Skåne. De samlade sedan in pollen som det röda murarbiet fått med sig in i holken för att se hur mycket den använde sig av rapspollen.

Visst använde de sig av rapsen men det vi hittade mest av var ekpollen, berättar doktoranden Melanie Karlsson som varit delaktig i projektet.

Från dessa biholkar samlade forskarna in pollen. Foto: Helene Blob/SVT

Varför det just är eken som är favoriten har forskarna ännu inget svar på men Melanie Karlsson spekulerar.

Näringsmässigt verkar det inte vara någon skillnad mellan till exempel ek och lönn så det kanske kan vara blomformen. Blomman på en ek är som en pudrig klase, kanske gillar rödmurarbiet just den formen för att lättare få pollen från blomman.

Fortsätta forska

Vi har 370 arter av bin i Sverige men för de flesta av dessa vet vi inte så mycket om vad dom gillar och då är det väldigt svårt att veta vad man ska göra för dem.

Att man nu vet att det röda murarbiet, som är ett vanligt bi i södra Sverige, tycker om just ek är en början. Men det behöver inte betyda att alla bin gillar just det trädets pollen.

Från ekens blommor tycker det röda murarbiet om att hämta pollen. Foto: Helene Blob/SVT

Jag tycker det hade varit kul att få fortsätta det här arbetet och samla in pollen från fler arter så vi kan veta vad alla tycker om.

Varför är den här forskningen viktig?

Bina har haft ett tungt sekel i och med att när jordbrukslandskapet har förändrats så mycket och det har skett en stor minskning med blommor. Då är det viktigt att veta vilka resurser vi kan använda för att hjälpa dem på traven, säger Melanie Karlsson.

Hjälp bin själv

För att just hjälpa bina på traven i deras fortsatta överlevnad finns det några tips som Melanie Karlsson delar med sig av.

Se till att det finns blommor, har man en trädgård kan man plantera lite eller låta bli att klippa en del av gräsmattan. Sen kan man också tänka på att låta sina gamla träd och buskar stå eller varför inte plantera ett nytt träd så att framtidens bin har något att äta.

Fakta: Så fungerar pollinering

En tredjedel av alla grödor som odlas till den mat vi äter behöver pollineras av vilda eller tama bin. Utan pollinatörer blir det mindre skördar, sämre utveckling och smak av frukt, bär och nötter.

Honungsbin och humlor är de viktigaste pollinerarna av lantbruksgrödor. Även fjärilar, vilda bin, blomflugor, vissa skalbaggar hjälper till med pollinering.

Pollinering betyder att pollen flyttas från växtens ståndare till pistillen för att befrukta växtens fröämne. Det leder till att nya frön skapas som kan bli nya växter.

Nästan alla blomväxter behöver hjälp med pollinering från olika insekter, men några tar hjälp av vind eller vatten.

Bin besöker inte blommorna för att hjälpa till med pollineringen utan för att hämta mat. De lever av nektar och pollen från blommor på olika växter. Nektar innehåller socker och ger bina energi till att orka flyga och bygga bon. Pollen är fullt med protein och samlas in som mat till larverna och de vuxna bina. Bin kan samla pollen i klumpar på benen eller i pälsen på magen. Det går åt mycket pollen för att samla tillräckligt med mat till de nya larverna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.