– Covidpatienterna har mer mardrömmar och hallucinationer än andra patienter. Det beror på den långa tiden de tillbringar på intensiven, att de får så mycket starka droger och att vi ibland är tvungna att slå ut andningen för att få respiratorn att fungera, säger Karin Samuelsson.
Hela kroppen försätts i en konstgjord sömn, utan djupsömn och naturliga drömperioder. Sjukdomstillståndet påverkar inte bara kroppen, utan också hjärnan. Det i kombination med den kaotiska miljön, slangar inkopplade i kroppen, rädslan för att dö och frånvaro av trygghet och anhöriga samverkar i att framkalla de obehagliga drömmarna.ee
”Kan utvecklas till paranoida vanföreställningar”
Karin Samuelsson menar att nästan 2/3 av covidpatienterna på iva drabbas, medan bara knapp 1/3 av andra respiratorkrävande patienter upplever mardrömstillståndet. Många covidpatienter har så påtagliga drömsessioner att de har svårt att skilja dröm från verklighet.
– Drömmarna är intensiva och detaljrika och upprepas ofta. De kan utvecklas till paranoida vanföreställningar, så att patienterna tror att personalen är emot en. Och det kan bli väldigt problematiskt, säger Karin Samuelsson.