”Intensivkurs” för OCD-drabbade ger goda resultat i Simrishamn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Eftersom det är mycket skam kring OCD blir det en väldig kraft i att få dela det med andra, säger Elisabeth Arenlind, psykolog på vuxenpsykiatrin i Simrishamn. Foto: Linda Ekström

Intensivbehandling mot OCD ger goda resultat i Simrishamn

Publicerad

I Simrishamn har psykiatrin hittat ett framgångsrikt sätt att arbeta med patienter som lider av tvångssyndrom, OCD. I Simrishamn önskar man att metoden fortsätter att spridas.

Tidigare har personer med OCD behandlats med kognitiv beteendeterapi, KBT, på vuxenpsykiatrin i Simrishamn och träffat en terapeut 1-2 gånger i veckan.

Resultaten var inte de mottagningen hoppats på och man fann att personer inte blev helt hjälpta av upplägget.

– Vi har sett att för en del patienter räcker det inte att träffas en gång i veckan, utan de behöver en mer intensiv behandling, säger Elisabeth Arenlind, psykolog och psykoterapeut på vuxenpsykiatrin i Simrishamn.

Ny terapiform i Simrishamn

De provade då ett nytt upplägg som består av träffar i grupp och att utsätta sig för sina tvångsmässiga beteenden i sin hemmamiljö tillsammans med en terapeut. Fyradagarskursen avslutas med att i grupp möta de anhöriga.

– Eftersom det är mycket skam kring OCD blir det en väldig kraft i att få dela det med andra, säger Elisabeth Arenlind.

Vad är OCD?

När en person har har OCD, tvångssyndrom, måste den tänka på ett visst sätt eller göra vissa saker på ett speciellt sätt. Annars får personen ångest eller tror att någonting hemskt kommer att hända.

Tvångshandlingar gör att ångesten minskar när tvångstankarna kommer.

Det kan exempelvis vara en eller flera av följande:

– Tvättar händerna eller duschar länge på grund av oro för smuts eller bakterier.

– Sorterar och räknar saker på ett visst sätt tills det känns helt rätt.

– Upprepar ett visst ord i tankarna eller tänker väldigt intensivt på något för att slippa tvångstankarna.

– Kollar att till exempel spisen är avstängd eller att dörren är låst, fast det redan har gjorts flera gånger.

Med tiden kan tvångshandlingarna bli svåra att sluta med och de kan också ta allt längre tid att utföra. Personen hindras då från att göra olika saker i livet, såsom att jobba, gå i skolan och träffa vänner.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.