Hör polisens presstalesperson Jimmy Modin berätta om det stora tillslaget. Foto: Mikael Nilsson/Polisen

65 personer avvisade efter polisinsats mot stöldligor i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kontrollerade över 2000 fordon och 1 100 personer i flera polisregioner under tre dagar förra veckan. I  polisregion syd genomförde man bland annat kontroller vid Öresundsbron, industriområden och färjelägen. Resultatet: 6 frihetsberövade, 65 personer avvisade och 17 bötfällda.

I Malmö kontrollerades hundratals fordon på sju avgående färjor och 17 ankommande. Dessutom gjorde polisen kontroller vid Öresundsbron på över 800 fordon med fokus på de som lämnade Sverige för att förhindra att stöldgods transporteras ut ur landet.

– Ett väl upparbetat samarbete med samverkande myndigheter gör att de här dagarna blir så framgångsrika. Utfallet är ett talande bevis på att det polisiära bara är en pusselbit i det vi måste åstadkomma för att tillsammans arbeta mot den organiserade egendomsbrottsligheten, säger Stefan Peijne, samordnare för insatsen i polisregion Syd.

Cykelaffärer kontrollerades

Under kontrollerna vid Öresundsbron och färjelägena avvisades 65 personer från Sverige på tre dagar.

I samverkan med andra myndigheter gjorde man även kontroller på ett antal cykelbutiker i Malmö. I flera av dem hittades misstänkt stöldgods.

I Helsingborg slog poliserna till mot fem adresser där de misstänkte välfärdsbrott. Resultatet blev sammanlagt 11 anmälningar om häleri, folkbokföringsbrott och bidragsbrott.

– Personer som vi länkar till den organiserade brottsligheten har ofta en ekonomisk bas i olika bidragsbrott, säger Jimmy Modin, presstalesperson vid Polisen.

Under insatsen i region Syd samarbetade Polisen med myndigheter som Kronofogden, Skatteverket, Länsstyrelsen, Räddningstjänsten och Stadsmiljöförvaltningen.

Fakta om den internationella insatsen

Den internationella insatsen samordnades av Europol och genomfördes inom ramen för EMPACT (the European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats), som är ett EU-projekt där medlemsländerna samarbetar mot samhällshotande och gränsöverskridande brottslighet. Den här insatsen inriktade sig framförallt mot organiserad egendomsbrottslighet som är ett av EU:s prioriterade brottsområden.

Totalt deltog 15 EU-länder:

Belgien, Cypern, Danmark, Frankrike, Grekland, Litauen, Nederländerna, Malta, Polen, Portugal, Rumänien, Spanien, Sverige, Tyskland och Österrike.

Utanför EU deltog två länder:

Albanien och Serbien.

Källa: polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.