Foto: SVT

Intresset ökar för andelsjordbruk

Uppdaterad
Publicerad

Andelsjordbruk är ett alternativt system där man köper in sig på en viss del av skörden i förskott. På Rinnebäcks gård i Värpinge utanför Lund får medlemmarna 20 grönsakslådor under ett år.

Andelsjordbruk, eller CSA (community supported agriculture), som konceptet också kallas är vanligt i USA. Där finns det över 17.000 andelsjordbruk, men än så länge är modellen ganska ny i Sverige.

– Det är helt fantastiskt och spännande varje vecka. Det är säsongsodlade grönsaker, så jag ser riktigt fram emot torsdagarna när jag ska hämta min låda, säger CSA-medlemmen Ebba Ossiannilsson.

Odlingsrisk

På Rinnebäcks gård utanför Lund tror bonden att det finns ett stort värde i att veta var maten kommer ifrån.

– Jag tror att det är jätteviktigt för konsumenten. Att de är delaktiga i att bestämma vilka sorter och när behöver jag dem. Det är inte bara jag som planerar det och de är bara kunder, utan att de faktiskt är medkreatörer, säger lantbrukaren Håkan Rasmusson.

Varje medlem betalar 3200 kronor i förskott och får då cirka 80 kilo grönsaker under ett år, men då ingår också en odlingsrisk som innebär att det kan hända saker som bonden inte kan styra över och som kan ge en sämre skörd.

– Det man stoppar i sig och äter är det som är byggstenarna i kroppen, så det betyder oerhört mycket. Jag tänker på det i allt annat också som jag äter och dricker. Det som kommer in kommer ut, säger Ebba Ossiannilsson.

Stort intresse

I Sverige finns idag åtta andelsjordbruk och på gården i Värpinge står mellan 70 och 80 personer på kö för att komma med. Håkan Rasmusson tror att det handlar om att förändra synen på hur vi handlar vår mat.

– Man har nånting som kallas för transition, alltså omställning av vårt samhälle där vi måste lära oss att odla mer mat närmare konsumtionen. Att inte bara skeppa klimatproblematik utomlands och skeppa livsmedel runt hela jordklotet. Att skapa ett hållbart närodlat system, det tror jag är jätteviktigt. Det är därför det är så enormt stort intresse här i Lund för detta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.