• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Uppsala län. Ett omfattande snöoväder har lett till flera stora trafikolyckor på kort tid och det skapar en stor belastning på sjukvården. Region Uppsala uppmanar därför allmänheten att undvika att ge sig ut i trafiken. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Uppland.

Två forskare står i ett rum, där den ena överlämnar ett långt plaströr med gammal is, inslaget i plast till den andra. Personen till vänster bär en vit laboratorierock och personen till höger är klädd i mörka kläder och en mössa. I bakgrunden finns ett bord och några elektriska apparater.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anton Hansson och Raimund Muscheler på geocentrum i Lund visar upp 10 000 år gammal is från ett grönländskt borrhål. Foto: Johan Dernelius/SVT

Is från stenåldern kan ge ledtrådar om nästa solstorm

Publicerad

Ingen flygtrafik eller fungerande mobiltelefoner och mörklagda storstäder kan vara framtidsscenariot om vi drabbas av en solstorm. På Geocentrum i Lund försöker man just nu lägga ett gigantiskt pussel med hjälp av grönländsk is från stenåldern.

Vid ett så kallat solutbrott, en ”solar flare” eller soleruption, slungas en kaskad av laddade partiklar ut i rymden. Det blir en solstorm som ibland träffar jorden. Geologiprofessorn Raimund Muscheler och hans kollegor försöker just nu se samband och mönster på hur solens utbrott varierat under årtusenden.

– Vi mäter det radioaktiva ämnet Beryllium-10 i isen och har sett ett utbrott som var minst 10 gånger kraftigare än det som vi tidigare mätt här på jorden de senaste 50 åren, säger Raimund Muscheler, professor på Geocentrum i Lund.

Isproverna kommer från ett internationellt samarbete kring en borrning på Grönland där han fokuserar på borrprover från den översta kilometern istäcke, vilket motsvarar de senaste 10 000 åren.

En kraftig solstorm skulle kunna slå ut vattensystem, banker och kommunikation på en gång. Det finns ett ständigt hot från rymdväder, som solstormar. Vanligtvis kommer dessa i 11 års cykler och just nu är vi i slutet av en sådan. De norrsken vi bland annat sett i Skåne är en del av dessa.

Se klippet på hur man arbetar med forskningen.

För att dubbelkolla mätresultatet från de urgamla isproverna jämför man dessa med kol-14 daterade årsringar. Här en trädbit från stenåldern. Foto: Johan Dernelius/SVT

Historiska solstormar som drabbat elnätet

1859 orsakade den så kallade Carrington-händelsen stora skador på dåtidens viktigaste kommunikationskanal, telegrafnätet. I både Europa och Nordamerika förstördes telegrafrullar och telegrafister fick el-stötar. Då såg man norrsken ända nere i Karibien.

1921 förstördes en telefonstation i Karlstad och ledde till omfattande problem med rikstelefonin.

1989 drabbades miljoner kanadensare av ett flera timmar långt strömavbrott.

2003 slog en solstorm ut elnätet i Malmö.
– Vi har aldrig haft den här typen av elstörning tidigare i Sverige, det är första gången, sa då Curt Lindqvist, stabschef på Sydkraft, i Rapport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.