Ja till östlig hamninfart i Trelleborg: ”Klar fingervisning”

Uppdaterad
Publicerad

I den omtalade folkomröstningen om en hamninfart i Trelleborg blev det en knapp vinst för det östliga alternativet – det förslag som redan beslutats av kommunfullmäktige. Samtidigt kom partiet Vårt Söderslätt in i kommunfullmäktige.

Det var jämnt i söndagens folkomröstning i Trelleborg. Valdeltagandet var drygt 68 procent. Den östliga sidan vann med knappt tre procentenheter, men inget av alternativen var nära att få 50 procent av rösterna.

– Det är ändå en klar fingervisning om var trelleborgarna vill ha sin hamninfart, säger Ann Kajson Carlqvist (M).

Valet 2022 Skåne

Ifrågasätter kommunens information

Ett av samtalsämnena om folkomröstningen har varit hur de två alternativen kommunicerats från kommunens sida.

Axel Bengtsson, ordförande för Vårt Söderslätt, menar att kommunen inte har lämnat en objektiv information om de två alternativen, utan gynnat det östra förslaget.

– Det jag ställer mig frågande till är fortsatt hur kommunen hanterat denna fråga med den partiska information man lämnat ut, säger han.

Kommunen har JO-anmälts av en privatperson som tycker att kommunens informationshantering varit bristfällig.

– Jag tycker inte informationen är vinklad, men känner någon att man känner sig förfördelad av informationen så är det självklart att man ska anmäla det, säger Ann Kajson Carlqvist.

Nu återstår kampen om ett fängelse

Vårt Söderslätt vann inte folkomröstningen men för partiet blev kommunvalet en stor succé. Vårt Söderslätt fick med sina 13,7 procent av rösterna nio mandat i kommunfullmäktige.

Nästa stora fråga för partiet är att hindra att det byggs ett stort fängelse i Trelleborg.

– Det är oansvarigt att bygga Sveriges största fängelse på Europas bästa åkermark, säger Axel Bengtsson, ordförande för Vårt Söderslätt.

Se reaktioner på resultatet i folkomröstningen i klippet.

Så slutade folkomröstningen i Trelleborg

Öst: 42,64 % (antal röster 10 507)

Väst: 39,96 % (antal röster 9845)

Valdeltagandet var 68,29 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Skåne

Mer i ämnet