För två år sedan fick Skåne sitt första vargrevir i modern tid när ett vargpar slog sig ned vid Linderödsåsen i nordöstra Skåne.
Länsstyrelsen har sedan dess gått ut med att ytterligare två revir kan ha bildats – ett i Mellanskåne och ett på Söderåsen. Dessa är dock inte bekräftade revir.
Utöver revirvargarna rör sig vandringsvargar med jämna mellanrum i Skåne – vargar som lämnat sina revir i till exempel Östergötland eller Värmland för att försöka hitta en partner.
10-15 vargar i Skåne
Länsstyrelsen uppskattar att det finns 10-15 vargar i Skåne just nu, enligt vilthandläggaren David Börjesson.
Men risken eller chansen är väl ändå inte så stor att man möter en varg?
– Nej, om man tar på individnivå är det en liten risk. Men om man tar på hela populationen i Skåne så ökar ju risken. I dag är det ju vanligt att någon stöter på eller ser varg varje vecka, säger Lasse Persson, ordförande i Jägareförbundet Skåne.
David Börjesson på länsstyrelsen understryker vikten av att hålla sin hund kopplad.
– Så att hunden inte springer iväg med vargen efter. Vargen kan vara väldigt intresserad av din hund, säger David Börjesson.
Vad ska man då göra om man möter en varg? I videoklippet ovan ger Lasse Persson från Jägareförbundet Skåne sina tips. Råden i videon har kollats av med länsstyrelsen som kallade råden rimliga.
Råden är snarlika SLU Viltskadecenters råd som du kan läsa här.
Här berättar Maria Dahlqvist om när hon mötte vargar på Söderåsen: