Skorstenen rasade och det blev stora sprickor i väggarna. Då tomten i Malmö skulle bebyggas blev det en mardröm för grannarna. Foto: Ur stadsbyggnadsnämndens beslut

JM Bygg vägrar betala för sprickor i grannfastighet

Uppdaterad
Publicerad

Det var inte JM Byggs fel att grannhuset började spricka under bygget av ett bostadshus i malmöstadsdelen Rörsjöstaden. Så bemöter byggbolagets försäkringbolag skadeståndkravet från de boende i det skadade huset.

Det var sommaren 2016 som de boende i den 100 år gamla fastigheten på Föreningsgatan i Malmö märkte att huset påverkades av nybygget intill.

Skorstenen rasade och det blev fler och fler sprickor i väggarna. Det ledde till slut till att Malmö stad i november samma år stoppade bygget tills det var säkert för grannarna att bo kvar, något SVT Nyheter Skåne rapporterade om.

Bostadsrättsföreningen som äger den skadade fastigheten krävde att JM-Bygg skulle bekosta reparationen av sättningsskadorna.

Nu har JM:s försäkringsbolag bemött skadeståndsanspråket och skriver:

”Gar-Bo bestrider att JM skulle vara skyldiga att utge ersättning för skada. JM har inte varit vårdslösa i arbetets utförande utan vidtagit alla påkallade skyddsåtgärder”

De medger att JM:s schaktarbete kan ha påskyndat sprickbildningarna i grannhuset, men hävdar att det fanns sprickor i huset redan tidigare på grund av att huset står på ostadig mark och att de fortsatta sprickorna hade uppstått förr eller senare ändå.

”Sprickorna hade i stor utsträckning kunnat undvikas om underhållet av Dadeln 24 hade skötts på ett korrekt sätt ”, skriver försäkringsbolaget.

– Det känns som konstiga argument. Om de visste att vårt hus stod på ostadig grund, varför fortsatte de med schaktningsarbetet?, frågar sig Jonatan Jonsson, boende i det skadade huset.

Jonatan Jonsson visade sprickor i huset för SVT i december 2016. Foto: SVT

Enligt honom fanns någon enstaka spricka på huset utvändigt innan bygget intill började. Efteråt började även innerväggarna i hans lägenhet att spricka fullständigt.

– Vi hade aldrig flyttat in om det hade sett ut så här då, säger Jonatan Jonsson.

Om två veckor tar bostadsrättsföreningen och deras advokater beslut om hur man ska gå vidare i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.