En man som drabbats av lakritsförgiftning och en skål med lakrits.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Först besök på akuten. Sedan inlagd en vecka och nu några månaders rehabilitering. Kroppen sa plötsligt ifrån när Joacim Österstam åt sitt favoritgodis. Foto: Johan Dernelius

Joacim blev lakritsförgiftad – hamnade på akuten

Uppdaterad
Publicerad

Joacim Österstam gillar godis och allra mest gillar han saltlakrits. Ett godisbegär som fick en oväntad vändning när han akut tvingades åka till lasarettet i Trelleborg.

Hör Joacim berätta om sin lakritsförgiftning i klippet ovan.

– Jag märkte att något var helt galet. Benen var som spagetti eller gelé. Jag orkade knappt gå. Som tur var tvingade min sambo iväg mig till akuten, säger Joacim Österstam.

Inlagd på lasarettet i Trelleborg

Inne på akuten i Trelleborg var det till början ingen som kunde förstå hans sjukdomssymtom.

– Det var när jag kom upp på avdelningen som en klok läkare nämnde ”lakritsförgiftning”.

Han säger själv att han är en stor lakritsälskare och om det ska ätas godis så är det påsen med saltlakrits som åker fram.

– Det har inte varit några enorma mängder, men lite varje dag under för lång tid. Det är inte bra, säger Joacim Österstam.

Månader av rehabilitering

Han är oerhört tacksam för att hans sambo tjatade på honom att åka in till akuten. Själv ville han bara dra täcket över huvudet.

– Om jag inte åkt in så hade jag blivit liggande och antagligen aldrig mer rest mig, säger han.

Efter en vecka på sjukhuset är Joacim utskriven och nu väntar några månaders sjukgymnastik.

Stort mörkertal

Forskaren Peder af Geijerstam, har i en studie visat att lakritsätande kan leda till höjt blodtryck. Han menar att sjukvården troligen missar många fall där lakrits orsakar förhöjt blodtryck. Han berättar även att det blivit alltmer populärt med rålakrits, som är betydligt starkare och där väldigt små doser kan var tillräckligt för att orsaka en tydlig blodtryckshöjning.

– Det kommer åtminstone någon gång per år patienter som söker vård för högt blodtryck som sedan visar sig bero på lakritskonsumtion. Sannolikt är mörkertalet stort då vi i sjukvården inte alltid frågar patienter om deras lakritskonsumtion.

Skål med lakrits

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läkaren och forskaren Peder af Geijerstam berättar om lakritsens påverkan på hälsan i klippet. Foto: Johan Dernelius

Glycyrrhizinsyra i lakrits

Lakrits finns naturligt i roten av växten Glycyrrhiza glabra och är en ingrediens i bland annat i godis, tuggummi, tandkräm, tuggtobak och läkemedel. Lakrits innehåller ämnet glycyrrhizinsyra som kan vara skadligt om du får i dig för mycket av det. Det kan hända om du äter mycket lakrits under en längre tid.

Är det farligt?

Det kan vara skadligt att äta mycket lakrits under en längre tid. Till exempel kan saltbalansen i kroppen rubbas, man kan få ödem – en onormal ansamling av vätska i kroppen – högt blodtryck, viktökning, hjärtproblem och huvudvärk.

Känsliga grupper

Känsligheten varierar mycket från person till person. Personer med högt blodtryck, hjärtfel, njursjukdomar samt gravida är möjliga känsliga grupper.

Mycket tyder på att det finns risk för biverkningar hos känsliga personer som regelbundet äter cirka 50 gram lakritsgodis eller mer per dag.

Eftersom barn har lägre kroppsvikt är de känsligare än vuxna. Barn under fem år bör därför inte regelbundet äta lakrits och salmiak men några enstaka bitar någon gång ibland går bra.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.