Josefin Skaring är ute och går i vårsolen i Trelleborg tillsammans med sin demenssjuka pappa Ola Skaring.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag tyckte det var världens undergång, att pappa kommer glömma mig. Han är min bästa vän, säger Josefin Skaring om när hon fick beskedet att pappa Ola hade en demenssjukdom. Foto: Bernard Mikulic/SVT

18-åriga Josefin tar hand om demenssjuka pappa Ola: ”Han är min bästa vän”

Uppdaterad
Publicerad

Josefin Skaring drömmer om att bli modedesigner och är fast besluten om att nå dit. Men för ett år sen fick hennes pappa Ola en demensjukdom som förändrade bådas liv.

– Jag måste finnas kvar tills hon har gått ut gymnasiet, sen kan jag släppa taget, säger Ola Skaring.

Josefin pluggar modedesign på gymnasiet i Malmö och bor ensam med sin pappa i Trelleborg. Hon försöker leva som vanligt med skola och vänner, men mycket ändrades när hennes pappa Ola fick diagnosen vaskulär demens.

– Jag trodde det var världens undergång, att pappa skulle glömma mig och vad jag heter. Han är min bästa vän. Men nu har jag vant mig vid det eftersom hans demens utvecklas ganska långsamt, säger Josefin Skaring.

– Hon betyder ljuset i tunneln. Bara det att hon finns här och behöver mig, det räcker för att jag ska kämpa vidare. Jag måste finnas kvar tills hon har gått ut gymnasiet, sen kan jag släppa taget, säger Ola Skaring.

Ola har hemtjänst och han och Josefin får hjälp med städning och viss matlagning. Men Josefin känner att hon vill vara så mycket som möjligt med sin pappa och göra saker som höjer hans livskvalitet.

Se Josefins videodagbok hur det är att leva med en demenssjuk anhörig:

18-åriga Josefin Skaring från Trelleborg dansar med sin demenssjuka pappa Ola Skaring i en videodagbok.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ Josefines videodagbok hemma hos henne och demenssjuka pappa Ola. Foto: Josefin Skaring

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.